Surpriză pentru copiii care nu au părinţii alături de Crăciun

Data publicării:
serbare copii

Peste 500 de copii au participat la serbarea organizată la școala din localitatea Glodenii Gândului. Mai bine de jumătate dintre ei au cel puţin unul dintre părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi sunt crescuţi de bunici. Maricia Iurașcu, la cei 63 de ani ai săi, îşi crește singură cei patru nepoți. Fiica ei a plecat în Italia, la scurt timp după ce a divorțat.

”Le e dor și plâng, plâng, vai de capul lor, le e dor, dar ce să facem,” spune resemnată Maricica Iurașcu, bunică.

Denisa, una dintre nepoatele femeii: ”- Lui mami ce îi spui la telefon, când e plecată? - Că o iubesc, că îmi e dor de ea. - Și ea ce vă spune? - Și ea la fel.”

Alexandra, în schimb, are 10 ani, iar marea ei dorință de Crăciun este să își revadă frații plecați în Germania: ”Mi-aș dori să vină, dar nu au posibilitatea ca să poată veni. - Când i-ai văzut ultima oară? - Anul trecut, pe timpul aceasta. - Ți-ar plăcea ca Moș Crăciun să îi aducă acasă? - Da, pentru că ar fi o surpriză să mă trezesc cu ei acasă.”

Pentru acești copii, o farmacistă din Iași a organizat o serbare și a împărțit cadouri. A găsit, prin intermediul site-urilor de socializare, și alți voluntari care au strâns suficiente fonduri pentru a le face o bucurie elevilor.

”Este cel mai frumos moment, să vezi un zâmbet sincer al unui copil,” spus Denisa Timofte, inițiator proiect.

Irina Dolhăscu, voluntar: ”În locurile mai apropiate de Iași, mai toate campaniile ajung și toți cei care au inima plină și vor să doneze bunuri, în schimb, aici, în satele mai îndepărtate, cu greu se ajunge.”

Psihologii atenţionează însă că toţi copiii au nevoie de părinţi aproape, iar lipsa lor se simte cel mai acut în această perioadă a anului.

”Dacă în restul anului există promisiuni, speranţe, se ia cu şcoala, cu una, cu alta, vine momentul în care toţi copiii sunt lângă părinţii lor şi exact asta lipseşte: ingredientul principal, iubirea părinților,” a spus Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru.

Statisticile organizaţiei Salvaţi Copiii arată că în România sunt aproximativ 80 de mii de copii care au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri