Suspiciune de fraudă la admiterea la liceu. Cea mai gravă situaţie este în judeţul Suceava

Data publicării:
elevi cu spatele vaslui

Astfel de cazuri au fost descoperite în 22 de judeţe.Verificările privind transferurile suspecte au început după ce reprezentantii ministerului educatiei au observant ca în anumite județe, numărul cerererilor soluționate a fost foarte mare în raport cu populația școlară din județele respective.

De exemplu, în județul Suceava, acolo unde este cea mai gravă situație, din 523 de cereri au fost aprobate 400 de transferuri. Inspectorii şcolari generali şi cei adjuncţi, cei care au aprobat aceste transferuri, vor trebui să dea  explicaţii Corpului de Control al Ministerului Educaţiei.

Dacă se va dovedi că cei care au aprobat aceste transferuri au încălcat legea, vor fi destituiţi, iar  împotriva lor se vor face şi plângeri penale. În plus, toate transferurile suspecte vor fi anulate.

Potrivit legii, transferul elevilor de clasa a IX-a la un liceu la care nu avut acces prin repartizarea computerizată este permis doar pentru reunirea celor care sunt fraţi, din motive medicale sau daca au obținut media mai mare decât a ultimului intrat la liceul respectiv. 

Vașile Șălaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul MECS: "unii elevi sunt dezavantajați. Imaginați-vă cam ce dramă trăiește un elev care are 9.60 , ultima medie de intrare e 9,61 și vede că ultima medie e 8.60 sau 8,90 și în urma unor cereri făcute la Inspectoratul Școlar ajunge să ocupe un loc în liceul pe care el și-l dorea foarte mult. Suspiciunile noastre de culpă a inspectorilor generali și ai inspectorilor generali adjuncți sunt în județele Suceava, Prahova, Bihor și Brăila."

"Cazurile în care pot fi aprobate aceste cereri de trasfer sunt foarte bine definite. În urma rapoartelor care, repet, pentru Suceava vor veni luni. Tot luni, corpul de control va merge în celelalte trei judeţe: Prahova, Bihor, Brăila. În funcţie de concluzii, se va anula orice transfer făcut în afara cadrului legal şi cei care au aprobat aceste transferuri vor suporta consecinţele legale. - Şi elevii ale căror transferuri se presupune că au fost anulate, ce se întâmplă cu ei? - Rămân la şcolile la care au fost repartizaţi computerizat. - Se pune problema, domnule ministru, să fie sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie? - Deja am făcut vorbire despre raportul corpului de control. Nu mă antepronunţ. În funcţie de gravitatea faptelor, sigur că este una dintre măsurile ce vor fi propuse şi adoptate," a declarat pentru Digi24 Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri