Sute de însoțitori ai persoanelor cu handicap au fost trimiși în șomaj

Data publicării:
CU ASISTAT SOCIAL

Până nu demult, însoţitorii persoanelor cu handicap erau angajaţi ai primăriilor și câştigau lunar 750 de lei. Au fost lăsați însă pe drumuri pentru că multe comune n-au mai avut cu ce să-i plătească și i-au trimis în șomaj. Pentru cei rămași și fără acest ajutor de la stat, situația a devenit de-a dreptul dramatică.

Marcela Buraga este asistent personal pentru fiul ei de 18 ani, imobilizat intr-un cărucior în urma unui accident. Amândoi trebuie să se descurce acum cu indemnizaţia pentru persoanele cu handicap grav pe care o primește tânărul, adică 636 de lei pe lună.

„Necesită mult mai multă atenţie decât un om sănătos. Financiar vorbind. Încercăm şi noi măcar atât, să-l stimulăm prin a fi alături de el mai mult. Se pare că cineva de acolo de sus nu ştie realitatea oamenilor de jos şi nu ne înţeleg,” spune Marcela Buraga.

Reprezentantii Primăriei spun însă că nu au avut încotro.

„Practic primăria nu le-a mai putut asigura salariile. Singura soluţie a fost trimiterea lor în şomaj pentru 6, 9 sau 12 luni. Dacă vor exista surse de finanţare, vor fi reangajaţi ca asistenţi personali,” a explicat Alina Matei, asistent social în comuna Muntenii de Jos.

În judeţul Vaslui sunt peste 4.000 de persoane angajate ca însoţitori. 800 şi-au pierdut deja locul de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri