Teo Corban, actorul ieșean premiat la Cannes

Data publicării:
TEO CORBAN LIBRARIE

Este unul dintre cei mai apreciați actori ai momentului și totodată cel care nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume. A jucat în zeci de filme românești, majoritatea cu povești din vremea comunismului. Actorul Teo Corban își povește viața cu multă modestie, dar și cu o uşoară nostalgie a unor vremuri de mult apuse.

"Am ajuns sa fac un liceu industrial la un moment dat. Plăcându-mi chimia, m-am orientat într-un liceu de chimie crezând că acolo voi descoperi tainele chimiei. Am nimerit greşit că, la liceul industrial de chimie, nu mi-am dat seama că industrial, trebuia să îmi atragă atenţia cuvântul ăsta, am nimerit la secţia mecanică a liceului şi, de acolo, ieşeam un mecanic care trebuia să strângă șaibe, flanşe," povesteşte actorul. 

Astăzi, filmele românești sunt din ce în ce mai apreciate, atât peste hotare, cât și la noi în țară. Una dintre cele mai recente producții, "Aferim" îl ipostaziază pe Teo Corban într-un rol inedit, pe care actorul recunoaște că la început nu l-a aprobat în totalitate:

"Iniţial, nici nu am vrut să mă prezint la casting, fiindcă, citind scenariul, mi-am dat seama că personajul meu avea de călărit foarte mult, aproape tot filmul. Eu, neavând nimic, nicio legătură cu echitaţia şi nici cu caii. Îmi era frică să mă apropii de un cal să îl mângâi, darămite să îl încalec. Deci asta a fost primul handicap, prima mare provocare."

Îi plac oamenii care prin atitudine emană bun simț. În același timp, crede că arta este una dintre cele mai importante modalități de a face educație într-o societate haotică.

"Lumea încă reacţionează, lumea încă are stimulii ăia sănătoşi de a fi oameni până la capăt. O doamnă se cunoaşte dacă o vezi la o sută de metri, o femeie şi e cu spatele la tine. Îţi dai seama ca e o doamnă din comportament, cum e îmbrăcată, din gesturi, din atitudine. A fi o doamnă are şi ceva de sânge albastru în sensul de nobleţe, nu trebuie să fii un fiu de boier. Adică nu e nimic ostentativ. Astăzi, sa fii o doamnă înseamnă să fii un fel de Chiriţa în provincie, să epatezi cu luxurile, banii pe care îi ai şi i-ai pus pe tine ca şi cum doamna şi-ar fi cumpărat rangul de doamnă. Şi asta se vede de la o sută de metri dacă e cu spatele. Dacă lângă doamna care e o doamnă e un bărbat, atunci el sigur este un domn. Doamna nu stă lângă altcineva. Domnul este la fel. Ce înseamnă un domn? Trebuie să fii un pic educat, rafinat, distilat, să nu epatezi. De fapt epatarea e problema în ţara noastră la aşa-zişii domni şi doamne." 

Înterviul, pe larg, cu actorul Teo Corban îl puteți urmări la emisiunea Turist Acasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri