Teste gratuite pentru bolile infecţioase, în centrele universitare

Data publicării:
FIOLE

Moldova are cea mai mare incidență din țară în ceea ce privește infecția cu virusul hepatitei C - peste 4,6 la sută, cât este media națională. Specialiștii spun că cele mai numeroase cazuri sunt în județele Suceava și Botoșani, iar mulți dintre bolnavi ignoră simptomele acestei afecțiuni grave. "În proporţie de circa 80%, aceste forme de hepatită sunt forme sub clinice. Omul se simte puţin mai obosit, îl trage puţin la somn, mai cască pe la serviciu, nu e niciun fel de problemă, spune că a avut prea mult de muncă. Se duce acasă liniştit," a explicat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului ''Matei Balş'' Bucureşti.

În scurt timp, în centrele universitare din țară se vor putea face analize gratuite de testare a infecției cu virusurile hepatice B și C. În fiecare județ, 9 medici de familie se vor ocupa de investigații. Iașiul va fi centrul regional. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: "Pe baza unor liste se vor face screeninguri la pacienţi care, ulterior, în momentul în care se va vedea că din punct de vedere medical au nevoie de o astfel de asistență, vor merge către medici specialişti."

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi

Prin acest program se dorește crearea unui registru național cu toți pacienții care suferă de hepatită. "Noi estimăm pe o rată de vindecare care să depăşească 98 la sută populaţia generală," a adăugat profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Un accent deosebit se pune și pe stoparea transmiterii virusului HIV de la mamă la copil. Vizate sunt tinerele cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, care pe lângă testările gratuite vor beneficia și  de consiliere. Mariana Mărdărescu, coordonator Compartiment de Evaluarea și Monitorizare a Infecției HIV/SIDA în România: "99,9 la sută dintre cei 4,2 la sută copii care au reprezentat copii infectaţi HIV, au fost depistaţi după naştere, în sensul că femeia nu a fost testată în timp util şi, din păcate, ceea ce înseamnă măsurile de prevenire a transmiterii de la mamă la copil au fost luate cu întârziere."

Anul trecut, aproape 800 de persoane au fost depistate cu HIV, iar 31 la sută dintre ele eraconsumatoare de droguri injectabile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri