Turism virtual la muzeele din România, printr-un serviciu oferit de o companie din Iaşi

Data publicării:
TURISM VIRTUAL

Firma din Iaşi a început să lucreze în acest domeniu în urmă cu 10 ani, iar de atunci a realizat tururi virtuale pentru câteva dintre cele mai importante muzee din ţară. A deschis porţile Internetului pentru Muzeul Satului sau pentru Castelul Peleş.

"Rezultatele care au fost în cazul muzeului Peleş a fost faptul că a crescut numărul de vizitatori online, timpul pe care vizitatorii îl petrec pe site a crescut, dar şi ce este cel mai important a crescut numărul de vizitatori reali," a explicat Noni Trofin, realizator de tururi virtuale.

Românii au prins curaj în ultimii ani, iar în acest moment, 50 de muzee de la noi permit o vizită direct de pe Internet. La Iaşi, una dintre primele instituţii care a făcut un astfel de experiment este muzeul Facultăţii de Geografie şi Geologie din Iaşi, unde pot fi văzute peste 25.000 de exponate, unele dintre ele foarte rare.

Liliana Apostoae, muzeograf: "Sunt minerale care au dimensiuni mari, avem un cristal de quartz cu dimensiuni mari sau mai avem un geme care cuprinde acele pietre preţioase şi semipeţioase, de la un mic diamant, chiar de la topaz, beril, smarald."

Colecţiile celebre şi expoziţiile virtuale au succes în special în rândul tinerilor, care cred că astfel de vizite virtuale anulează distanţe greu de parcurs:

"Cred că este o metodă de a economisi bani şi, pentru unele persoane care nu au condiţii sau îşi doresc să ajungă mai târziu, este o metodă de a se răsfăţa."

"Te atrage. Vezi exact domeniul în care se află acel muzeu şi te atrage pur şi simplu."

"În primă fază cred că ar face o reclamă bună muzeului respectiv şi mai apoi ar putea oferi o perspectivă vizitatorului despre ce urmează să vadă."

Tehnologia folosită pentru realizarea unui popas virtual la muzeu este relativ simplă. Este nevoie de un apart foto şi un soft special pentru prelucrarea pozelor. În cazul muzeului Peleş, a fost nevoie de trei zile pentru a realiza turul pentru 66 de încăperi ale complexului. Costurile variază între 50 şi 500 de lei pentru fiecare încăpere pentru care se realizează un tur virtual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri