Universitatea Tehnică Iași are cel mai modern campus din țară

Data publicării:
instalatii uti

Campusul Tudor Vladimirescu înființat în urmă cu 45 de ani a trecut în ultimii patru ani printr-un amplu proces de reabilitare, iar acum cei 8.500 de studenți de aici se pot lăuda că au cele mai bune condiții din țară. Un sfert din suma totală a fost cheltuit pentru a monta un sistem inedit de producere de căldură și energie electrică.

„Gazele arse, practic toba de eșapament a mașinii, sunt introduse în niște cazane. Uitați, acolo aveți recuperator de căldură care încălzesc apa și o transformă în agent termic. În felul acesta, se produce și energie electrică și energie termică cu o diferență de cost față de energia clasică undeva la 14 la sută,” explică Ioan Brăescu, director.

Cu ajutorul unor echipamente moderne, se poate ține o evidență a consumului de energie.

„Studentul are posibilitatea să-și regleze temperatura pe calculator, deci nu mai manevrează niciun robinet, totul este informatizat. Își setează o temperatură în cameră, mai mare, mai mică,” explică Alexandru Prodan, manager proiect. 

Asta duce și la o economie la bugetul universității.

„Avem o reducere a consumului pe energie electrică cu 32 la sută raportând la anul 2009 cu anul 2013, o reducere a consumului termic cu 13 la sută, asta înseamnă că o reducere în lei estimată la măcar un milion de lei și pot să spun că din bugetul campusului, banii pe care-i strângem de la studenți 58 la sută sunt cheltuieli la utilități,” spune Bogdan Budeanu, șeful Direcției de Servicii Studențești UTI Iași.

Studenții se declară mulțumiți de condițiile pe care le au în cămine, dar și de faptul că de patru ani cazarea costă 100 de lei. 

Conducerea universității intenționează să continue procesul de renovare a căminelor.

„N-am putut prinde în proiect toate căminele, mai sunt T1 până la T6, cele de pe mijloc, fiindcă depășeau valoarea proiectului și acum urmărim o axă prioritară de deschidere a competiției și pentru ca să scriem un proiect și pentru aceste cămine,” a declarat Ion Giurma, rectorul Universității Tehnice ''Gh. Asachi'' Iași.

Universitatea Tehnică Gh Asachi din Iași are 11 facultăți și peste 17.000 de studenți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri