VASLUI. Buget de 4 milioane de lei pentru rețeaua de apă potabilă, cheltuit complet, construcții zero   

Data publicării:
canal scurgere gunoaie

Guvernul României a alocat 4 milioane de lei pentru proiectul de aducţiune de apă și construcția de poduri şi podeţe din comuna Deleni. Constructorul se angaja ca în numai 5 luni să monteze aproape 17 kilometri de conductă de alimentare cu apă, să construiască 29 de poduri şi podeţe, să monteze 34 de hidranţi de apă şi aproape 60 de cişemele stradale. Au trecut 7 ani de atunci.

„Nu ştiu ce s-a întâmplat cu banii, cert este că aceşti bani nu mai sunt şi nu ştim cum s-au cheltuit. - Dar nici lucrarea nu este finalizată. - A, nu. Lucrarea este făcută undeva la 35 – 40 la sută, hai să spun 50 la sută,” spune Elena Popa, consilier local. 

„Pe aceasta ţeavă normal trebuia să curgă apă, însă nu s-a făcut legătura cu reţeaua din satele Deleni şi Zizinca. Până în prezent nu a curs şi nici nu curge apă. - Cât va mai dura? - Noi sperăm să curgă dar nu se ştie,” spune Cezar Maftei, de asemenea, consilier local.

Nu știe nici primarul când promisiunea către localnici va fi onorată, dar are explicații pentru întârzieri.

„Am întârziat pentru că, în primul rând, nu au venit banii toţi la timp. Au venit pe rând şi, probabil, şi din vina constructorului, care a rămas fără resurse economice şi atunci a fost foarte greu să continue lucrarea,” încearcă să se apare Vasile Zamfir, primarul comunei Deleni.

La doar câţiva metri distanţă de puțurile de apă care nu pot fi folosite se află un pod. În proiect s-au alocat peste 200.000 de lei pentru ridicarea lui. Consilierii care au votat proiectul spun că altfel ar fi trebui să arate: „Pod de beton armat. Cu rampe de intrare şi ieşire, cu capete de pod şi totul din beton armat, nu tub ondulat de oţel. Asta cât costă … câteva sute de milioane.”

Albia râului care traversează comuna trebuia consolidată cu beton, dar și aici sunt probleme.

„Sunt aproximativ 600 de metri de şanţ pe care trebuie să-l remedieze. Lucrarea nu este recepţionată. Au garanţie de 100.000 de lei la noi deci nu vor primi acea garanţie dacă nu îşi vor face treaba aşa cum trebuie,” a mai spus primarul comunei Deleni. 

Tot din banii daţi de Guvern mai trebuiau montați 34 de hidranți și 57 de cişmele stradale. S-a renunţat, din lipsa banilor. Localnicii au făcut deja plângeri la Ministerul Finanţelor, la DNA şi la Ministerul Dezvoltării Regionale, instituții care au făcut deja primele verificări și care trebuie să își spună punctul de vedere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri