Vladimir Găitan, actorul îndrăgostit de plaiurile Moldovei

Data publicării:
COPERTA TURIST ACASA 070715-1

Vladimir Găitan este unul dintre cei mai apreciați actori români, iar publicul îl cunoaște în special din pelicula "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război". De aproape jumătate de veac este pe scena marilor teatre din Romania, dar a jucat și în filme îndrăgite de publicul larg.

"Eu am filmat foarte mult, cu mai multe case de producţii, iar acum recent cu echipele ... avem câteva case de producţie foarte bune care fac prestaţie pentru străini," povesteşte actorul.

Vladimir Găitan s-a născut în Moldova, într-un mic orașel de munte din Suceava, iar copilăria i-a fost marcată de părinții și bunicii care i-au îndrumat pașii mereu.

"Contează enorm pentru că, în copilăria noastră, cred că părinţii noştri au avut timp pentru această definiţie, 7 ani de acasă. N-am fost copii cu cheia de gât cum au urmat generaţiile nefericite a acelor părinţi fugăriţi de programul socialist de construcţie a socialismului şi, atunci, totdeauna am crescut lângă bunicii noştri, familiile erau foarte unite."

Iar societatea din acele vremuri este astăzi un subiect desuet pentru mulți tineri. Actorul își amintește însă de vremurile în care respectul față de comunitatea în care trăiești era cu adevărat important:

"Totul este legat de educaţie. Nu întâmplător noi am avut complexul acestei nobilimi care a avut păcatele ei şi monştrii ei. Era câte o odraslă de asta extreme de odioasă, dar în marea lor majoritate aveau o educaţie foarte strictă începând de la lecturile, comportamentul, statul la masă. Toate au făcut din aceşti oameni nişte supraoameni la care ne uitam, ne uitam la filmele englezeşti cu o plăcere extraordinară."

Consideră că face parte dintr-o generaţie a unor compromisuri, însă acest lucru l-a ajutat să înţeleagă ce vrea să facă cu propria viaţă.

"De la viaţă am învăţat că nu sunt buricul pământului, am învăţat că modestia este o regulă care poate să îţi aducă foarte multe beneficii. De la viaţă am învăţat că cultura se face cu foarte multă muncă şi binele şi răul îţi este raăplătit în timp cu acelaşi cântar cu care dai primeşti. Faci rău, primeşti rău. Sunt lucruri mici aparent, dar, credeţi-mă că fac parte din micuţa mea experienţă cu care evident că într-un timp mă voi retrage definitiv din scenă, cum spunem noi."

Întreagul interviu cu actorul Vladimir Găitan îl puteți urmări la emisiunea Turist Acasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri