Voluntari americani pentru copiii abandonaţi. Nouă studente din SUA fac voluntariat în centrele ieșene de plasament

Data publicării:
VOLUNTARI COPIIII

Courtney are 23 de ani și este una dintre cele nouă studente din America care au venit în Iași să facă voluntariat într-un centru de plasament. Ca să poată ajuta copiii, a fost nevoită să își întrerupă studiile.

"Studiez bolnavii cu deficiențe de auz și vorbit. Vreau să predau într-o școală pentru copii surdo-muți când o să termin universitatea.  - Și acum eşti în vacanță? - Am luat pauză ca să vin aici. - Special ca să vii aici? -Da! A meritat, absolut," spune Courtney.

Tinerele fac voluntariat în centrul de plasament Sfântul Andrei, unde sunt cazați 78 de copii care suferă de boli de inimă, autism sau sindrom Down.

"Am simțit că sunt într-un punct al vieții mele în care vreau să dăruiesc, să mă concentrez pe alți oameni în afară de mine. Iubesc copiii, mă fac foarte fericită," povesteşte Kate, voluntar.

"Îi iubesc pe copiii cu care lucrez. Nu pot să se miște foarte mult, sau să interacționeze, dar am reușit să cunosc personalitatea fiecăruia, chiar dacă nu pot să vorbească sau să se miște foarte mult," a spus Erin, tot voluntar.

Angajații centrului de plasament din Iași s-au plâns de nenumărate ori că nu fac față numărului de copii cu deficiențe și au făcut apeluri publice în încercarea de a găsi voluntari.

Teresa Roșu, angajat la centrul de plasament Sfântul Andrei: "Personalul este insuficient pentru nevoile care sunt aici, pentru a acoperi tot ce înseamnă confortul acestor copii și ajutorul voluntarilor este, aș putea spune, binevenit."

Direcția Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului are un deficit de peste 400 de salariați

În timp ce deficitul de angajaţi este mare, numărul voluntarilor români este de doar câteva zeci.  

"Nu se implică cu timp și dăruire, așa cum fac cei care vin din străinătate, care în timp de 3-4 luni cât derulează acest program vin în fiecare zi," spune Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași.

Tinerii găsesc numeroase motive să nu se implice în activități de voluntariat:

"Program încărcat la facultate, faptul că și atunci când nu mergem la facultate chiar nu vrem să mergem la centrele de plasament pentru că persoanele nu sunt așa cum ne așteptăm noi."

"Nu știu nici dacă am avut nici timpul necesar, am fost ocupat și cu alte chestii, iar la voluntariat trebuie să te dedici, totuși."

Chiar dacă au cheltuit aproape 5.000 de dolari pentru transport și cazare, din propriul buzunar, voluntarele venite din Statele Unite ale Americii nu aşteaptă nimic în schimb.

"Vin zilnic, în intervalul 9:00 - 12:00, s-a creat o legătură foarte bună cu copiii, copiii sunt familiarizați cu ei. Ne ajută foarte mult în activități, ne bazăm pe ajutorul lor zi de zi," a spus Teodora Racoveanu, psihopedagog.

Tinerele vor rămâne alături de cei mici până în luna mai, atunci când le vor lua locul alți americani dornici să îi ajute pe copiii abandonați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri