Zeci de copii merg opt kilometri prin pădure pentru a ajunge la ore

Data publicării:
COPII SAT MERG PE JOS LA SCOALA

În fiecare dimineață, puțin după ora 6:00, această femeie își trimite fata la școală, cu gândul la ce e mai rău. Îngrijorarea mamei este justificată: copila, elevă în clasa a V-a, trebuie să parcurgă şapte kilometri, pe jos, până la școală. "Foarte greu, mai ales că eu sunt micuţă. Mă dor foarte tare picioarele, ghiozdanul e greu, dar mă mai ajută câteodată prietenii, îmi mai iau ghiozdanul," povesteşte fetiţa. 

Ca să scurteze drumul cu 3 kilometri, Diana și colegii ei, 27 numai din satul Hreasca, traversează o pădure. "Astea sunt condiţiile, nu avem încotro. Trebuie să facă. Suntem obligaţi să meargă la şcoală. Pleacă cu toţii în grup chiar dacă mai întâlnesc nişte porci mistreţi," spune resemnată mama unuia dintre copii. 

Drumul până la şcoală e plin de piedici. De aproape o săptămână, doar cei mai curajoşi trec un pod care s-a dărâmat din cauza ploilor.

În total, 60 de elevi din satele componente ale comunei Coroiești fac naveta până la școală în condiții dificile. "Elevii sunt nevoiţi să meargă zilnic foarte mulţi kilometri pe jos, ajung obosiţi la şcoală, vin la cancelarie uneori şi ne cer laptele şi cornul, sunt obosiţi, sunt înfometaţi, de aceea avem şi rezultate slabe la Evaluarea Naţională," a explicat Valerica Teletin, directorul Şcolii Generale din Coroieşti.

Primarul susține că a făcut tot posibilul. A cheltuit cu un microbuz pe care l-a primit în 2007, doar pentru reparații, de două ori valoarea mașinii. Apoi, când a cerut un microbuz nou, nu a mai primit răspuns. "Sunt primar şi îmi mare rău să spun că sunt primar. Soluția cea mai bună e să luăm toți copiii și să îi ducem în Parlament și să-i luăm pe parlamentari să-i aducem în bancă la Hreasca. Și copiii să-i duc să învețe într-o sală de la Parlamentul României, cu marmură și cu căldură de care au ei în cetrale termice," mărturiseşte Cristian Lungu, primarul comunei Coroieşti.

"Din păcate, Inspectoratul Şcolar nu poate să ajute aceşti elevi decât în momentul în care vor veni microbuzele, sperăm cât mai rapid. Până la sfârşitul acestui an şcolar, nu mai avem şanse. În momentul în care acestea vor veni cu precădere Coroieştiul este în lista de microbuze pentru acest an," a declarat Doru Bălan, directorul adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.

Alte 38 de școli gimnaziale din județul Vaslui au nevoie de microbuze școlare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri