Zeci de copii, retraşi de la clasele primare. Rata abandonului şcolar în Vaslui s-a dublat în ultimii ani

Data publicării:
eleva ruginoasa

Numai anul trecut, 680 de elevi din judeţul Vaslui au abandonat şcoala. Şi mai îngrijorător este faptul că aproape 100 dintre ei nu au finalizat nici măcar cele patru clase primare. Cei mai mulţi provin din mediul rural. În comuna Codăeşti, de exemplu, unii părinţi au motivat că nu au bani să-şi ţină copiii la şcoală, aşa că i-au retras imediat după ce au încheiat clasa întâi.

"Le cere ca la şcoală, de una, de alta, noi nu avem posibilităţi domniţă că avem 73 de lei atât avem alocaţia lor şi 21 de lei la primarie, în rest nu avem 12 persoane nu avem cum să ne descurcăm mai departe," explică un părinte.

Tatiana Croitoru, director al Liceului „Ştefan cel Mare" din Codăeşti: "Sunt copii cu cerinţe educaţionale speciale. Sunt copii care provin din familii cu copii foarte mulţi, venituri foarte modeste doar ajutorul social şi ce mai câştigă tata muncind cu ziua."

În mediul urban, numai anul trecut, peste 300 de copii au renunţat la carte. Iar anul acesta, după primele luni de şcoală s-au înregistrat deja şi primele abandonuri.

Aurel Dumitru, directorul Liceului „Ştefan Procopiu" din Vaslui: "La a IX-a , a X-a avem 10 care au abandonat şi XI, XII, 8. Deci, în momentul de faţă, avem 18 care abandonează din diverse motive, unul ar fi ambii părinţi sunt plecaţi în străinătate şi atunci unii au plecat către părinţi, alţii din motive pur financiare."

Chiar dacă Ministerul Educaţiei desfăşoară o serie de programe pentru prevenirea abandonului şcolar, cum ar fi bursele "Bani de liceu", sau bursele pentru elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic, acestea se dovedesc a fi insuficiente.

"Trebuie să completăm cu programe educative. Un program de o reală necesitate în şcoli, şi anume programul şcoala de după şcoală, în care elevii să beneficieze de o masă caldă şi de un program riguros de pregătire. Cred că trebuie să facem toate eforturile pentru ca şcoala să fie mult mai atractivă," a declarat Gabriela Plăcintă, inspector şcolar general la ISJ Vaslui.

La nivel naţional, rata de părăsire timpurie a şcolii este de 17%. Mai mult, analizele UNICEF arată că România are peste 150.000 de analfabeţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri