Zeci de mii de albine moarte. Apicultorii dau vina pe o firmă care a stropit cu erbicid fără să anunţe

Data publicării:
albine moarte bt 2

 

20 de apicultori din comuna botoşăneană Prăjeni au observat încă de luni dimineaţă că albinele mor pe capete. Familia Ungureanu se ocupă de apicultură de cel puţin 45 de ani, iar soţii spun că nu au mai păţit aşa ceva. 

"Este o pagubă foarte mare, e o pagubă de 80%, alergătoarea moare toată, şi-o murit şi moare în continuare, stupul nu-ţi mai vine în fire, dacă trăieşte poate la anul, dacă nu o mai da otravă," a spus Alexandru Ungureanu, apicultor. Toţi cei 134 de stupi au fost afectaţi, iar producţia de miere este complet compromisă.

În aceeaşi situaţie sunt şi alţi apicultori din localitate. "Numai în primăvara asta am investit în jur de 75 de milioane, bani vechi, cand recuperez eu banii aia dacă acum am mortalitate 40% la albine," a spus  Laurenţiu Ungureanu, apicultor. 

Apicultorii spun de vină este o firmă agricolă care ar fi erbicidat culturile zilele trecute. Conducerea firmei susţine însă că a anunţat primăriile cu o săpătmană înainte că vor stropi terenuile, dar au trimis înştiinţare doar primăriilor care se află pe o rază de 10 kilometri, aşa cum cere legea. "Nu cred că este corect să spunem că este vina mea sau a altcuiva. Ştiu că am declarat din timp şi asta este important pentru mine dar poate comunicarea după informare nu a fost făcută la timp," a declarat Roman Kurzer, administrator firmă. 

La primăria comunei Prăjeni, aflată la aproximativ 11 kilometri de terenurile firmei, au făcut plangeri deocamdată 20 de apicultori păgubiţi. Mai multe probe au fost trimise la Direcţia Sanitar Veterinară pentru analize. "Cred că de la un insecticid folosit mai bine zis că aşa de erbicidat s-au erbicidat în permanenţă," a declarat  Vasile Negri, medic veterinar. 

"Poate reuşim să despăgubim, normal legea prevede să despăgubească pe aceşti proprietari de albine pt că nu s-a respectat procedura, în totalitate procedura privind executarea lucrărilor," a spus Alexandru Răileanu, primarul comunei Prăjeni. 

Garda de Mediu Botoşani a început o anchetă pentru a stabili dacă firma poate fi trasă la răspundere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri