Sari la conținut

1.000 de litri de gulaş, pregătiţi de 50 de bucătari la un festival, în Maramureş

50 de bucătari au gătit, la festivalul gulaşului din Ocna Şugatag, judeţul Maramureş. În jurul ceaunelor imense, în care au fost pregătiți peste 1.000 de litri de gulaș, s-au strâns nu doar experţii, ci şi zeci de curioşi şi de pofticioşi. Evenimentul a ajuns anul acesta la a zecea ediție.

4

"Aici sunt 4 kilograme de carne, două ciolane, ceapă cam 2 kilograme, 1 kilogram de ardei și urmează zarzavaturi."

Iudit Ivaszuk este soția primarului din Ocna Șugatag și inițiatoare a Festivalului Gulașului. Specialitatea ei este bob-gulașul cu găluște, pe care participanții la festival îl așteaptă an de an.

„Este al zecelea an de când facem treaba această și ne place. Ne place că vedem că, din an în an, sunt mult mai mulți vizitatori care deja știu și așteaptă să ne revedem”, spune Iudit Ivaszuk.

Devenit deja o tradiție, festivalul a reunit la ceaune mai mulți administratori de pensiuni și hoteluri din localitate, dar și simpli localnici care și-au prezentat rețeta proprie de gulaș.

„Sunt circa 15 ceaune, 15 echipaje, sunt oameni senzaționali din Ocna Șugatag”, spune Mihai Ivaszuk, primarul din Ocna Șugatag.

„- E o experiență de fiecare dată nouă.
- Și gulașul iese de la un an la altul tot mai bun?
- Tot mai bun, pentru că experiența își spune cuvântul”, consideră Mircea Teleptean, participant.

„- Eu sunt aproape de Tisa, bucătar ucrainean, dar îmi place gulașul unguresc să-l fac.
- Și? Vă pricepeți?
- Dar cum să nu?!”

Și pentru ca gulașul să fie și mai gustos, un localnic a adus la festival pâine de casă, făcută chiar de el. „Am făcut vreo 10 bucăți, din vreo 8 kilograme de faină. Să vedem dacă ne iese și acest preparat după cum arată pâinea.”

De la festival nu puteau lipsi turiştii aflaţi în vacanţă în staţiune.

„- Veți gusta?
- Da, sigur.
- Momentan, urmăriți de pe margine.
- Da, să văd cum se procedează la prepararea gulașului.”

„Așteptăm să gustăm, noi gospodinele să furăm din reteță, dacă se poate.”

Festivalul Gulașului s-a încheiat târziu, spre seară.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş