19 episcopi catolici discută la Oradea despre alegerile europarlamentare şi criza din Ucraina

Data publicării:
conferinta episcopi

Sute de credincioşi au asistat marţi dimineaţă la o liturghie oficiată de 19 episcopi catolici. A fost momentul care a marcat debutul conferinţei organizată de Episcopia greco-catolică din Oradea.

"Conform regulamentului Conferinţei Episcopilor din România noi ne întrunim de două ori pe an într-o sesiune de primăvară, cum este aceasta din mai, şi cea de toamnă, din septembrie", a explicat ÎPS Ioan Robu, preşedintele Conferinţei Episcopilor din România.

În timpul conferinţei care se întinde pe durata a două zile, episcopii catolici vor discuta despre problemele Bisericii, dar şi despre alegerile europarlamentare din mai.

"La ora actuală una dintre problemele care va fi discutat este atitudinea şi poziţia bisericii în raport cu alegerile din mai. Cu siguranţă în comunicatul final va apărea inclusiv o scrisoare către credincioşi, îndemnându-i să meargă la vot", a spus PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic din Oradea.

"De fiecare dată când au fost alegeri noi am spus în primul rând ca toţi să participe la aceste alegeri, să nu stea acasă", a completat ÎPS Ioan Robu.

Un alt subiect care va fi discutat de episcopi este criza din Ucraina, privită cu îngrijorare de către conducătorii biericii catolice din România.

"Unii exagerează spunând că sunt pericole, alţii văd că spun că nu vor fi mai departe asemenea tensiuni, dar totuşi noi trăim cu emoţii situaţia din Ucraina", consideră PS Petru Gherghel, episcopul romano-catolic de Iaşi.

Conform ultimului recensământ al populaţiei în România trăiesc 870 de mii de credincioşi romano-catolici şi puţin peste 150 de mii de greco-catolici.

reporter: Edina Szomoru
operatori: Darius Pop, Gabor Szilágyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri