300 de kilometri de piste pentru biciclişti vor fi amenajaţi în Munţii Pădurea Craiului

Data actualizării: Data publicării:
piste biciclete munte

300 de kilometri de piste vor fi amenajate în munţii Pădurea Craiului din Bihor. 60 de mii de euro au fost obţinuţi în acest scop de o organizaţie de mediu, printr-un proiect finanţat în cadrul unui program internaţional de antreprenoriat. Pe toate rutele vor fi amplasate marcaje şi indicatoare pentru a ajuta turiştii care se aventurează cu bicicleta pe munte.

De anul viitor, turiştii pasionaţi de plimbări pe munte vor putea să o facă şi pe două roţi, pe viitoarele trasee de bicicletă amenajate aici.

"Am avut şi turişti care solicitau închirierea unor biciclete sau a unui ghid să meargă să-i plimbe, cât şi turişti ce au venit cu bicicleta lor întrebând în stânga sau dreapta", îşi aminteşte Ştefan Pop, administratorul unui pensiuni.

Ideea acestor trasee de cicloturism aparţine unui ONG din Bihor, care a câştigat pentru acest proiect 60 de mii de dolari de la Fundaţia Româno-Americană şi Fundaţia Parteneriat

"Sunt gândite astfel să lege diverse puncte de interes din Pădurea Craiului şi să treacă pe lângă anumite obiective turistice importante cum ar fi peşteri, chei, defileuri, câmpuri de doline, ateliere meşteşugăreşti sau biserici de lemn. Sunt aici identificate peste 10 trasee de cicloturism cu diferite grade de dificultate", a explicat Paul Iacobaş, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate Bihor.

În acest moment, se lucrează la realizarea unor hărţi ale zonei, iar anul viitor vor fi montate panourile şi indicatoarele. Primarii din zonă sunt încântaţi de idee.

"Un lucru benefic - atragerea de turişti în zonă, mult mai mulţi. Şi anul acesta am avut, dar trebuie să atragem mai mulţi, să avem un traseu bine pus la punct. Cu dificultate poate mai mare ar fi la Vadu Crişului, în zona defileului", susţine Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului.

Cicloturismul începe să atragă tot mai mulţi pasionaţi în Bihor.

"La evenimentele "Redescoperă Bihorul pe bicicletă" - am avut 5 ediţii la care în fiecare ediţie am avut peste 100 de participanţi, dar numărul a crescut. Cererea este foarte mare, mai ales a localnicilor, dar noi credem şi a viitorilor turişti şi chiar a străinilor", spune Norbert Banto, directorul Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor.

Noile trasee de biciclete din munţii Pădurea Craiului vor fi promovate prin tour-operatori din Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria, unde cicloturismul este dezvoltat.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri