4.000 de steaguri, confecţionate de 1 Decembrie într-un atelier din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
steaguri

Este forfotă mare într-un atelier de steaguri din Oradea. Cu puţin înainte de Ziua Naţională, croitoresele muncesc de zor ca să onoreze toate comenzile. Până acum, peste patru mii de drapele, panglici şi cocarde tricolore au luat drumul oraşelor din toată ţara. Multe au ajuns şi la românii din străinătate.

În micul atelier din Oradea, croitoresele au început lucrul dis-de-dimineaţă. Comenzile vin chiar şi în ultimul moment, aşa că orice ajutor este binevenit.

"- Aici unde curăţim aţele după fiecare bucată care e tăiată şi sigur că trece în continuare la faza următoare.
- Cum aş putea să dau eu o mână de ajutor? Am tot ce-mi trebuie pentru un drapel.
- Uită-te, aici este o liniuţă în plus.
- Deci ce văd eu aici.
- Da, aceea trebuie luată."

E al 17-lea an în care Iuliana Chelu coase steaguri pentru Ziua Naţională. În această perioadă dinaintea sărbătorii naţionale, prin mâinile ei au trecut peste 4.000 de drapeluri de diferite mărimi care au trebuit croite, cusute şi călcate. Experienţa a ajutat-o să înjumătăţească timpul necesar pentru realizarea unui steag.

"Noi croiam pentru un singur steag, şi iar ne ridicam de la masă, iar croiam pentru un steag şi am zis nu e bine aşa. Cu croitul, cu călcatul, curăţatul de aţe, cu perfecţiunile, cu cusutul, deci ia un steag 20 de minute", spune Iuliana.

Cel mai mare steag croit în acest an a măsurat 8 metri, iar cel mai scump, cu emblema regală, a costat 1.600 de lei. Clienţii sunt foarte mulţi şi cumpără de toate: de la cocarde şi insigne până la drapeluri mici pentru maşină.

"În perioada aceasta avem cele mai multe comenzi. Dacă stăm să numărăm clienţii care intră, într-adevăr, putem zice că şi cu 80%", spune Alexandrina Chelu, administratorul magazinului de steaguri.

"- 15 cocarde, (...) un steguleţ pentru maşină, o cipilică.
- Tot cu drapelul României.
- Tot cu România, sunt român din tată în fiu."

"Îl pun pe poartă. În cazul în care nu avem băţ, îl punem pe poartă...dacă nu ne dă doamna băţ."

Steagurile realizate la Oradea au ajuns şi la românii care lucrează peste hotare, dar şi la ambasada de la Roma şi în Parlamentul European. Preţul unui drapel începe de la 3 lei şi poate ajunge la câteva sute de lei

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţã
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri