50 de milioane de euro au venit în Bihor prin proiecte româno-maghiare

Data publicării:
proiecte HURO 220914

Ca să le explice orădenilor toate detaliile cooperării dintre autorităţile bihorene şi cele din judeţul maghiar Hajdu-Bihar, administraţia oraşului a instalat un cort în Parcul 1 Decembrie. De la specialiştii Biroului Regional pentru Cooperare Transfrotalieră, cei interesaţi au aflat informaţii despre proiectele desfășurate în judeţ cu ajutorul partenerilor de dincolo de frontieră.

„Din cele 455 de proiecte, 87 au fost realizate de către lideri de proiect din județul Bihor", a precizat Magdolna Kalapati, șefa Secretariatului pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România.

Cele mai vizibile rezultate sunt în Oradea, unde au fost aplicate sau sunt în desfăşurare proiectele de zeci de milioane de euro. Cu ajutorul banilor europeni accesaţi în comun cu partenerii maghiari au fost amenajate centrul de chirurgie cardio-vasculară invazivă Viva Anima, blocurile operatorii din spitalele orădene, dealul Ciuperca şi drumul expres din oraş.

„Sunt niște proiecte care le vom face viața mai ușoară. Dealul Ciuperca, drumul expres, vor înfrumuseța orașul nostru."

Nu mai puţin de 6 milioane de euro din aceste fonduri au fost folosiţi pentru construirea unei piste de biciclete între Oradea și oraşul maghiar Berrettyoujfalu.

„Legat de pista de biciclete am făcut economii de 400 de mii de euro. Am primit aprobarea operativ de la dânșii și la finalul acestui an, în octombrie, vom avea în afară de pista inițială încă 5 kilometri", susţine Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Și alți primari din Bihor au profitat de șansa fondurilor transfrontaliere. Este cazul administraţiei din comuna Oşorhei, care are în desfăşurare proiecte în valoare de un milion şi jumătate de euro.

La 7000 de locuitori, un buget al comunei Oșorhei nu ar putea susține aceste trei investiții", consideră Ioan Pop,primarul comunei Oșorhei.

Pentru sesiunea următoare de proiecte, desfăşurată între anii 2014 şi 2020 nu a fost definitivată forma în care va fi continuată colaborarea transfrontalieră. Suma alocată va fi la nivelul de până acum, de peste 200 de milioane de euro.

Reporter: Laura Breb
Operator: Tiberiu Catrișcău
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri