7000 de bolnavi de Parkinson aşteaptă reintroducerea pe piaţă a unui medicament vital

Data publicării:
medicamente

Medicamentele care dispar din farmaciile de la noi sunt cumpărate de pacienţii români din ţările vecine. Este şi cazul Madoparului, un medicament pentru bolnavii de Parkinson, care a fost retras de producător de pe piaţa românească. Nu este singurul caz de medicament care nu mai este disponibil la noi, după ce statul român a decis să plafoneze preţurile acestora.

Peste 70 de mii de bolnavi de Parkinson din România s-au trezit la începutul anului fără un medicament vital pentru ei. Madopar, un produs care ameliorează simptomele bolii, a fost retras, din motive comerciale, de pe piaţa de la noi. Deşi există un înlocuitor, peste 7000 de pacienţi cu Parkinson nu răspund la noul tratament.

Dan Răican, preşedintele Asociaţiei AntiParkinson România: "Aşteaptă acest Madopar ca pe un dar ceresc, mai ales că în străinătate se găseşte - în Bulgaria, Ucraina, în Moldova, Ungaria, deci pe lângă noi există Madopar. În România nu, din cauza preţului oferit de Ministerul Sănătăţii producătorului care ar fi dispus să negocieze acest preţ."

Medicii neurologi spun că schimbarea tratamentului pentru bolnavii de Parkinson poatea avea efecte dramatice asupra pacienţilor.

Dr. Monica Sabău, medic şef secţie Neurologie, Spitalul Judeţean Oradea:
"Pentru ei situaţia este tragică, dar şi pentru noi. În momentul în care a dispărut unul dintre medicamente există o suprasolicitare pentru celălalt şi când s-a întâmplat acest lucru, bolnavii au rămas chiar fără medicaţie. Mai merg în Ungaria, merg care pot, nu toţi pot, ăştia sunt în general pacienţi în vârstă."

Farmaciştii ridică din umeri şi spun că mulţi dintre pacienţi recurg la soluţii în ţările vecine.

"- Ştiţi să existe pacienţi care îşi caută medicamentele peste graniţă, de exemplu în Ungaria, că e aproape?
- Da, în Ungaria - şi vaccin antitetanic şi, mă rog, alte vaccinuri care lipseau sau Madoparul. Din câte ştiu, şi cei din sud îşi aduc din Bulgaria", spune Eugenia Hamza, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bihor .

Farmaciile din Ungaria acceptă reţetele pacienţilor din România.

"Am verificat în mai multe farmacii din Ungaria lista medicamentelor ce nu pot fi găsite în România. 80 la sută dintre ele se pot cumpăra în farmaciile din Ungaria, inclusiv Madopar, un medicament necesar bolnavilor de Parkinson", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Nu este singurul caz de medicament care fost retras de producător de pe piaţa din România. Motivul invocat în cele mai multe cazuri este de natură comercială, ceea ce înseamnă că produsul nu mai este rentabil. Asta după ce statul român a impus în mai multe rânduri reducerea preţurilor la raft începând cu 2015.

"Ministerul Sănătăţii a făcut un site, medicamentelipsa.ro, prin care ne solicită nouă şi pacienţilor să îi informăm de medicamentele care lipesesc. Se preconizează ca noi farmaciile să raportăm zilnic stocul de medicamente, ceea ce este o măsură birocratică", susţine Eugenia Hamza.

Probleme cu aprovizionarea sunt şi la medicamentele pentru pacienţii care au suferit un transplant, diabetici sau cardiaci. Un medicament vital pentru bolnavii de cancer la sân, care a dispărut o jumătate de an, a fost reintrodus în farmacii abia luna trecută.

Reporteri: Anca Deac, Bogdan Costea
Operatori: Florin Lucuţa, Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri