8 milioane de euro sunt necesari pentru restaurarea clădirii facultãţii de medicinã din Oradea

Data publicării:
examen medicina

Cea mai profitabilă facultate din Oradea are şi cel mai degradat sediu din oraş. Acoperişul clădirii vechi de 125 de ani are infiltraţii, faţada stă sa cadă, iar stricaturile din interiorul aulei magna pot răni oricând pe cineva. Banii pentru reparaţii capitale ar putea veni totuşi de la Universitatea din Oradea, dar şi de la Consiliul Judeţean Bihor şi Ministerul Dezvoltării, iar lucrările ar putea începe chiar în această toamnă.

Acoperişul clădirii vechi de 124 de ani a facultăţii de medicină din Oradea are găuri prin care apa intră în voie la orice ploaie. Efectele se văd la etajele inferioare, unde stucaturile se desprind de pereţi şi pot oricând să cadă peste studenţii aflaţi la cursuri. Un astfel de incident s-a petrecut anul trecut în Aula Magna a facultăţii, când, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

"Este periculos dacă se dărâmă în timp ce suntem la ore poate loveşte pe cineva şi îl răneşte", spune un student.

"Riscul este mai mare; nu e ok să stai într-o sală unde e riscul să pice tencuială în orice moment pe tine. Dar dacă trebuie să înveţi o faci oricum."

Dacă ieşi din clădire, faţada îşi arată şi ea vârsta. Bucăţi întregi s-au desprins şi au căzut pe trotuar, în ultimii ani, în faţa clădirii. Doar norocul a făcut ca trecătorii să nu fie răniţi.

"Am trimis echipa de la atelierul de întreţinere care a reuşit să îndepărteze toate acele elemente stucaturi, toate care puteau fi la un moment dat să se desprindă", susţine Marcela Prada, prorectorul Universitãţii Oradea.

Situaţia clădirii este cu atât mai suprinzătoare, cu cât facultatea de medicină din Oradea este cea mai profitabilă a Universităţii din Oradea. Peste 2500 de studenţi învaţă aici, din care 500 străini, care plătesc între 8 mii şi 20 de mii de lei pe an. Anul acesta este primul în care facultatea va primi totuşi fonduri pentru renovare de la Universitate, bani la care se vor adăuga proiectele cu fonduri europene.

"Încercăm să găsim şi alte surse de finanţare. Unul dintre paşii pe care i-am făcut este cu domnul preşedinte Pasztor, de la Consiliul Judeţean, care ne-a cuprins în proiectul Ro-Hu în care pentru baza materială avem o propunere de un milion şi jumătate de euro", a precizat dr. Adrian Maghiar, decanul Facultãţii de Medicinã din Oradea.

Situaţia este cunoscută şi de actualul ministru al sănătăţii, care a fost decan al facultăţii până în 2016.

"Pe facultate s-a intervenit cu lucrări de reparaţie, dar acestea au fost făcute mai demult. Nu s-a reparat acoperişul; e o problemă destul de gravă pentru că din cauza infiltarţiilor de apă s-au deteriorat şi alte zone. Ce este prioritar, ce mi-au spus arhitecţii, este zona de acoperiş. După ce se rezolvă, se continuă cu clădirea unde trebuie înlocuite instalaţii electrice de apă de încălzire. Totul trebuie regândit şi trebuie păstrat şi arhitectura, fiind clădire monument istoric", a spus pentru Digi24 Oradea Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Pentru renovarea întregii clădiri a facultăţii de medicină şi farmacie din Oradea ar fi nevoie de peste 8 milioane de euro.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri