A început European Music Open

Data publicării:
a incepu EMO

Sinagoga Zion a fost neîncăpătoare pentru sutele de persoane care au venit să-l asculte pe oberkantor-ului Shmuel Barzilai, cel mai cunoscut cantor din Viena, aflat pentru prima dată în Oradea.

""În sinagogă sunt acasă, pentru că predic într-un astfel de loc în comunitatea evreiască din Viena. Sinagoga este întotdeauna foarte potrivită, pentru că atmosfera este diferită faţă de alte săli de spectacol", spune cantorul.

În public s-au aflat atât orădeni, cât și turişti.

"Sunt o laică, nu o profesionistă, dar cred că o să fie minunat."

"Am auzit ce acest eveniment doar de câteva zile şi cred că are loc într-un lăcaş minunat şi de abia aştept să aud muzică clasică."

Este cel de-al doilea mare eveniment găzduit de sinagoga orădeană, după reabilitare.

"S-a integrat perfect în circuitul turistic şi religios. Este a doua întâlnire oficială, în această sinagogă, prima dată au fost în jur de 700 de persoane", spune Felix Koppelman, preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea.

Concertul face parte dintr-o serie de evenimente care au loc în cadrul primei ediţii a Festivalului European Music Open. Acesta aduce la Oradea artişti de talie internaţională şi personalităţi importante ale culturii contemporane.

"Festivalul îşi propune evident să dezvolte viaţa culturală din Oradea şi să contribuie la ceea ce există deja din punct de vedere cultural în Oradea", a explicat Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea.

Azi, pe scena Teatrului Regina Maria, soprana Theodora Varga de la Opera din Regensburg, baritonul Marian Pop de la Opera din Kassel şi tenorul Alessandro Lucciano vor interpreta "Carmina Burana" sub magheta maestrului Cristian Mandeal. Festivalul se va încheia duminică cu o gală de operă.

Aseară, după concertul de la Sinagoga Zion, la Palatul Baroc a avut loc vernisajul expoziţiei "Stand by - memorie împachetată". Artistul Iosif Kiraly a încercat să îmbine situaţia în care se află Muzeul Ţării Crişurilor, ale cărui exponate sunt împachetate în depozitele instituţiei, şi tema expoziţiei sale de fotografie. În lucrările sale, artistul aduce în prim plan tema memoriei şi a timpului, aflate în legătură directă cu muzeul. 

Iosif Király, artist fotograf: "Când am venit, în urmă cu o lună și ceva, pentru prima dată că - nu am mai fost de vreo 15 ani în Oradea, și am vizitat muzeul și am mai citit înainte, am realizat ce probleme sunt și că, într-adevăr, ceea ce vedem aici e vârful aisbergului și dedesubt sunt niște depozite și 90 la sută sau poate chiar mai mult nu se poate vedea. Am încercat să mă infiltrez cumva printre lucrări, adică să mă refer într-o formă sau alta la display-ul deja existent."

Aurel Chiriac,directorul Muzeului Țării Crișurilor: "Expoziţia sesizează această stare de așteptare care se întâmplă în cazul multor muzee din România, dar nu numai, o stare de așteptare care trebuie să se sfârșească, pentru că lumea trebuie să conștientizeze că tot ceea ce se află într-un muzeu este destinat veșniciei."

Expoziţia de la Palatul Baroc poate fi vizitată zilnic, până pe 23 iunie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri