A început minivacanţa de 1 Decembrie. Primii turişti au sosit cu o zi mai devreme la pensiuni

Data actualizării: Data publicării:
turisti maramures

Primii turiști au ajuns deja în Maramureș, unii din ei chiar cu o zi înaintea minivacanţei de 1 Decembrie. Proprietarii de pensiuni au pregătit camerele din timp, iar în bucătării miroase îmbietor a sarmale și plăcinte de casă. Într-o astfel de atmosferă, turiștii își pun la punct ultimele detalii legate de locurile de vizitat. Așa se face că din bagajele de vacanță nu lipsește nici harta.

Carmen și Florin Oprea sunt din Dolj. Și-au luat familia și prietenii și, pentru 3 zile, s-au mutat cu toții în casa celebrului olar Daniel Leș, din Maramureș.

"Am găsit exact ceea ce ne așteptam, dar una este să vezi din altă parte, și una e să trăiești în mediul ăsta. Este mirific", spune Carmen Oprea.

Pe lângă excursiile la Cimitirul Vesel de la Săpânța, Mănăstirea Bârsana sau Memorialul durerii de la Sighetu Marmației, turiștii vor avea parte și de mese îmbelșugate.

"Platouri cu cârnați de casă, cașcaval, slănină, ciorbă de fasole cu afumătură, sarmale, ciorbă de perișoare, pâine de casă", spune Codruța Radu, bucătăreasă.

"Am profitat de această minivacanță și sperăm să sărbătorim așa cum se cuvine de Ziua României", explică un turist.

Și în bucătăriile pensiunilor din Dănești se lucrează de zor.

"Ciorbă de burtă, care e aproape gata, și o plăcintă cu măr, care e specific zonei noastre", dezvăluie Marilena Rogojan, bucătăreasă.

În pensiunile din Maramureș, o noapte de cazare într-o cameră dublă costă în această perioadă, în medie, 150 de lei. Tarifele sunt neschimbate față de anul trecut, ceea ce face ca aproape toate locurile să fie ocupate.

"- De unde sunt turiștii care vă vor păși pragul?
- Din țară sunt în acest moment. Sunt toți români: București, Ploiești, Bacău, Iași. Sunt dornici să vadă tradiția de aici", spune Liliana Topan, administratorul unei pensiuni.

Turiștii vor pleca spre casă abia duminică.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri