Aeroportul Oradea, cea mai mare creştere din Europa în 2016

Data publicării:
aeroport crestere

Aeroportul din Oradea a avut cea mai bună dezvoltare din Europa în 2016 potrivit unui studiu întocmit de Consiliul Internaţional al Aeroporturilor. Aerogara orădeană a crescut cu 488% anul trecut în ceea ce priveşte numărul pasagerilor. România se clasează pe primele trei locuri în acest top Oradea fiind urmată de Iaşi şi Bucureşti. România ocupă de asemenea locul doi la nivel de continent în ceea ce priveşte creşterea numărului de pasageri.

Consiliul Internaţional al Aeroporturilor din Europa, principala organizaţie care studiează operatorii aerieni, a publicat de curând un top al aeroporturilor de pe continent în funcţie de ritmul de dezvoltare avut anul trecut. În raport, aeroportul din Oradea ocupă prima poziţie, cu o creştere de aproape 500% în ceea ce priveşte numărul de pasageri. Mai mult decât atât primele trei aeroporturi cu cea mai rapidă creştere din Europa sunt din România. Vorbim despre Oradea cu 488%, Iaşi cu 131 %, Bucureşti cu 122 %.

"În ianuarie 2016 am avut un total de 2070 de pasageri; în schimb în ianuarie 2017 am contabilizat 4930 de pasageri. Dacă luăm în calcul şi cursele care vor intra în vigoare în martie, în vară şi în toamnă ajungem exact la prognoza făcută", spune Gheorghe Pasc, directorul aeroportului din Oradea.

"Aeroporturile mici se dezvoltă mai repede decât cele mai mari. Dacă vă uitaţi la ciferele aeroporturilor din grupa unu, cu peste 20 de milioane de pasageri, ei sunt într-o altă ligă decât cel din Oradea, unde există loc de dezvoltare", explică Robert O'Meara, responsabil cu mass-media ACI Europa.

În ultimii ani aeroportul Oradea a intrat într-o serie de raparaţii capitale. Pista a fost mărită printr-o construcţie care a costat peste 20 de milioane de euro, iar lucrările din terminal au costat 1 milion de euro. Cel mai probabil, în toamna lui 2017 aerogara va dispune de un nou terminal, totul fiind acum în faza de licitaţie.

"Începând cu această primăvară de pe aeroportul din Oradea vor fi efectuate curse externe spre Barcelona şi Milano dar şi zboruri spre Torino cu continuare la Roma, Napoli şi Catania. Din vară orădenii vor putea zbura şi spre Turcia cu destinaţia Antalya", a relatat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

Ţările europene care în 2016 au înregistrat cel mai mare creştere a numărului de pasageri au fost Islanda 40%, România 24%, Ucraina 23%, Bulgaria 22 % şi Cipru cu 18 procente.

"Ce am văzut în România în ultimii 20 de ani şi în special în ultimii 12 a fost o rată de creştere semnificativă. De la aderarea la UE aeroporturile au avut o libertate mai mare de a se adresa direct companiilor aeriene pentru a iniţia curse noi", susţine Robert O'Meara.

În schimb România nu se clasează în topul celor mai tranzitate aeroporturi de pe continent. Clasamentul este deschis de aerogara londoneză Heathrow cu 75,7 milioane de pasageri, urmată de Paris, Charles de Gaulle cu 65,9 milioane şi Amsterdam cu 63,6 milioane. Din top 5 mai fac parte aeroporturile din Frankfurt şi Istanbul. 2 miliarde de pasageri au trecut anul trecut prin toate aeroporturile din Europa.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri