Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, ajutată de două ONG-uri, custode pentru "Delta Bihorului"

Data publicării:
custode Cefa

Rămasă ani la rând fără custode, "Delta Bihorului" şi-a găsit, în sfârşit un administrator. Timp de un deceniu, de întreţinerea parcului natural Cefa se va ocupa Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, în parteneriat cu două ONG-uri. Zona va fi amenajată atât pentru a putea fi vizitată de turişti, cât şi pentru a fi cât mai bine conservată.

Parcul Natural Cefa are peste 15 mii de hectare, din care aproape o mie de hectare reprezintă luciu de apă permanent. Primele heleşteie au fost amenajate la începutul secolului trecut. În anii 1960, crescătoria de peşte a beneficiat de investiţii mari şi a fost extinsă. Acum, Parcul Natural Cefa găzduieşte peste 1.300 de specii, dintre care aproape o sută sunt protejate prin lege.

"Aici se include acea pădure care aţi văzut cu mlaştină, zonele umede care nu sunt amenajate, piscicole, sau chiar zone care nu sunt ocupate de apă, dar reprezintă parte integrantă a acestei zone", spune Sandor Pasztor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

"Această zonă se poate lăuda că deţine singura populaţie de dropie din întreaga ţară. În multe manuale şcolare deja am citit că dropia ar fi dispărut din ţară. Din fericire, nu este aşa", susţine Andrei Togor, reprezentantul Aqua Crisius.

Rămas de ani buni fără custode, Parcul va fi administrat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, subordonată Consiliului Judeţean, şi de asociaţiile Aqua Crisius şi Grupul Milvus.

"Această iniţiativă comună care este destul de rară, cred că în toată Europa, dar în România foarte puţine cazuri sunt în care autorităţi publice împreună cu organizaţii neguvernamentale încearcă să facă ceva pentru natură", a declarat Kelemen Marton, reprezentantul Asociaţiei "Grupul Milvus".

Într-o primă fază, cele trei entităţi se vor organiza pentru a prelua custodia Parcului Natural Cefa şi vor începe mici amenajări de marcaje şi panouri informative. În plus, vor fi îngrădite zonele unde se practică braconajul sau păşunatul intensiv.

Administratorul zonei va avea un buget de aproximativ 900 de mii de lei anual.

Reporteri: Anca Deac, Adrian Ciucuriţă
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri