Ajutor financiar pentru apicultori. Producţia de miere din Bihor a scăzut la jumătate în 2014

Data publicării:
apicultor

Gheorghe Cociuban este apicultor de 35 de ani. Are o sută de familii de albine, dar nu îşi aduce aminte să fi obţinut o producţie atât de slabă de miere ca anul acesta. În 2013 a adunat 25 de kilograme de miere pe familie, dar acum a recoltat cu 25% mai puţin. De vină a fost vremea rea, susţine apicultorul.

"Niciodată nu o fost să nu luăm miere de la salcâm, care este culesul principal. Prețul la miere a crescut cu aproximativ 10% din princina faptului că vremea a fost nefavorabilă."

"Anul financiar și apicol 2014 pentru mulți apicultori a fost cam dezastruos și orice sprijin care vine din partea Guvernului este binevenit și atenuează din pierderile pe care le-au înregistrat", consideră Vasile Nistor, coordonatorul Apicola Bihor.

Ca să le pregătească hrana pentru iarnă, apicultorii cheltuie 50 de lei pe familie. Pierderile suferite sunt subvenţionate de Guvern cu 4 lei pe familie de albine pentru o stupină de până la 75 de familii şi de 7,5 lei pe familie pentru cele cu peste 75 familii. Cererile se depun la Direcţia Agricolă Bihor până la sfârşitul acestei luni.

"Trebuie să facă dovada că au achiziţionat acest supliment de hrană în baza unor documente fiscale, aici vorbim de facturi,
să facă dovada că sunt înscrişi într-o asociaţie de profil şi cu aceste documente se adresează compartimentelor din cadrul direcţiilor agricole judeţene", susţine Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.

"Subvenția asta care se dă îi binevenită, dar totuși e mică, față de ce ajutor ar fi fost nevoie anul ăsta", este de părere Alin Vancea, apicultor.

Din cei o mie de apicultori din Bihor, doar 40 au depus cererile pentru ajutorul financiar; banii îi vor primi din 2 decembrie.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri