Alexandru Kiss şi Beneamin Rus au ajuns în faţa judecătorilor. Procurorii cer arestarea lor pentru 30 de zile. Instanța a decis cercetarea lor sub control judiciar

Data publicării:
Rus si Kiss din duba

UPDATE ora 18:00 Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, a fost eliberat din arest şi va fi cercetat sub control judiciar. Decizia a fost luată de judecătorii Tribunalului Bihor după mai bine de cinci ore de deliberări. Aceeaşi măsură a fost aplicată şi în cazul lui Beniamin Rus, patronul firmei Selina, reţinut în acest caz. Procurorii anticorupţie au atacat decizia magistraţilor la Curtea de Apel Oradea.

Alexandru Kiss spune că este nevinovat şi nu înţelege de ce abia acum este judecat pentru fapte care s-au petrecut în urmă cu mai mulţi ani. Acuzaţi de luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, Kiss şi Rus sunt obligaţi să se prezinte în faţa anchetatorilor ori de câte ori vor fi solicitaţi şi nu au voie să părăsească ţara fără acordul instanţei. În plus, nu au voie să ia legătura cu martorii şi inculpaţii din dosar. 


UPDATE ora 14:40 Mandatele de reținere emise pe numele lui Alexandru Kiss și Beneamin Rus au expirat de puțin timp. Cei doi au părăsit Tribunalul Bihor, însoțiți de avocatul Răzvan Doseanu. La ieșire Kiss a declarat că nu a înțeles jumătate din ce s-a discutat în sala de judecată. A precizat că nu va demision din funcția din administrația județeană, dar a recunoscut că nu va mai candida vreodată pentru alte posturi. Omul de afaceri Beneamin Rus a evitat să facă declarații. Instanța se va pronunța la ora 18 asupra cererii DNA Oradea de arestare a celor doi.


Alexandru Kiss a spus că va colabora cu judecătorii pentru că nu se consideră vinovat şi nu crede că există vreun denunţător în acest caz.

"- Cine credeţi că v-a denunţat la DNA?
- Nu este nicun denunţător.
- Şi atunci ce se întâmplă? De ce aţi fost reţinut?
- O să aflu ori de la dumneavoastră, ori de la tribunal.
- Vă consideraţi vinovat?
- Nu. "

Alexandru Kiss şi Beniamin Rus sunt acuzaţi de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Anchetatorii spun că cei doi au creat un circuit de spălare de bani prin care au prejudiciat statul cu peste patru milioane de euro.

"Domnul Kiss pledează categoric nevinovat. Vorbim de fapte săvârşite în urmă cu 12 sau cu până la 8 ani în urmă. Dosarul este din 2010 la DNA Oradea. Singurul element de noutate care probabil că justifică o astfel de propunere este un denunţ al unui inculpat într-un dosar penal, coroborat cu o declaraţie a unei alte persoane care are calitatea de inculpat într-un alt dosar penal. Asemenea declaraţii şi denunţuri trebuie tratate cu mare atenţie, în condiţiile în care provin de la persoane care au probleme de natură penală", a declarat apărătorul lui Alexandru Kiss, avocatul Răzvan Doseanu.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei se pare că denunţătorul este unul dintre cetăţenii maghiari care figurează în dosarul instrumentat de DNA.

Mai mult, Beneamin Rus ar fi fost ajutat de Alexandru Kiss, prin poziția sa din Consiliul Judeţean Bihor, să obțină un teren in centrul Oradei la un preț sub valoarea pieței. Alexandru Kiss mai este cercetat şi pentru că ar fi primit peste trei milioane de euro şpagă pentru a facilita acordarea contractului de furnizare a cărbunelui pentru Electrocentrale Oradea către o firmă.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri