Ambrozia: în România creşte în voie, în Ungaria este combătută prin lege

Data publicării:
ambrozie

foto: ro.wikipedia.org

Pentru că amenzile sunt usturătoare în ţara vecină, ambrozia care creşte pe terenurile publice este distrusă de cei care primesc ajutor social.

"73 de persoane lucrează în cele trei programe de muncă în folosul comunităţii. Pe lângă lucrările din fiecare program, avem obligaţia să distrugem ambrozia pe terenurile care aparţin de noi", precizează Pál Máté, primarul comunei Körösnagyharsány din Ungaria.

În România nu există legi speciale pentru distrugerea ambroziei. În Oradea, însă, planta trebuie smulsă pe baza unei hotărâri locale care obligă proprietarii de terenuri să le cureţe.

"Municipalitatea, prin serviciul AIO şi prin RER, are obligaţia de a întreţine şi a curăţa terenurile de pe domeniul public, în aşa fel încât să evităm extinderea plantelor în mod necontrolat, în special a ambroziei, care provoacă alergii", a declarat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

"Foarte multe persoane se plâng de alergie: rinoree apoasă, cu tuse, cu strănut în salve care merge până la sufocare", spune dr. Valentin Pantea, medic de familie.

În acest caz, cel afectat trebuie să consulte medicul alergolog, care îi va prescrie un tratament antialergic.

Potrivit specialiştilor 20% din persoanele care suferă de alergii respiratorii sunt sensibili la ambrozie. Planta înfloreşte şi polenizează de la sfârşitul lunii iulie până in septembrie.

Reporteri: Orsolya Nagy, Mariana Gurgu
Operatori: Gábor Szilágyi, Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri