Ambulanțele horror de la Bihor: „Mâine scot una, poimâine cad două”

Data actualizării: Data publicării:
ambulante vechi

E stare critică la Ambulanţa Bihor, unde nu trece o zi fără ca o autospecială de intervenţie să ajungă în service. Aproape jumătate din maşinile de transport a pacienţilor suferă de... prea mulţi kilometri. Unele ambulanţe au peste o jumătate de milion de kilometri parcurşi, dar sunt altele care au chiar 800 de mii de kilometri şi au şanse să atingă milionul. Din acest motiv defecţiunile se ţin lanţ, iar calitatea serviciului poate scădea.

Un semnal strident, asemănător celui care indică starea critică a unui bolnav, îi avertizează pe salvatori că au un nou pacient. De această dată este vorba chiar maşina care îi transportă la intervenţii în întreg Bihorul. Şi nu este singura cu probleme.

De fapt, toate cele 67 de autospeciale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă se confruntă cu probleme tehnice. Cu peste o jumătate de milion de kilometri la bord, 30 dintre ele au "sănătatea" la fel de şubredă ca cea a pacienţilor transportaţi.

"Am zilnic sase-şapte-opt maşini în service. Mâine scot una, poimâine cad două. E o problemă vechimea maşinilor, piesele - nici piesele nu sunt de calitate cum erau acum 5-10 ani; le schimbăm, le reparăm cad din nou... Drumurile sunt proaste", spune Gheorghe Pintea, managerul Ambulanţei Bihor.

În unele staţii din Bihor se pot număra pe degetele de la o mână maşinile care au sub 500 de mii de kilometri şi 10 ani vechime.

"Avem 10 ambulanţe cu care lucrăm efectiv. Din acestea, şapte au peste 500 de mii de kilometri şi chiar maşina cea mai nouă cu care ne mândrim are 3 ani şi 270 de mii de kilometri", povesteşte Lăcrimioara Koracs, medic la Ambulanţa Marghita.

Alte ambulanţe sunt la un pas să atingă milionul de kilometri.

"Atunci când privim din exterior o ambulanţă, ea arată relativ bine. Problemele sunt legate însă de uzura motorului şi a suspensiilor. De pildă această ambulanţă a parcurs conform kilometrajului 860.990 de kilometri", a observat Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea.

Problemele tehnice ale maşinilor de intervenţie pot afecta aparatura medicală, spun ambulanţierii.

"Din cauza trepidaţiilor foarte puternice este afectată şi partea electronică a aparaturii noastre din dotare, injectomatul este foarte supus vibraţiilor, trepidează de asemenea defibrilatorul", susţine dr. Lăcrimioara Koracs.

Astfel de situaţii se întâlnesc peste tot în ţară, spun cei in sistem, care cer să fie cumpărate ambulanţe noi.

"Soluţia de urgenţă ar fi accelerarea achiziţiilor de ambulanţe la nivel ministerial şi împreună cu cei de la Departamentul Situaţiilor de Urgenţă, pentru că sunt convins că nu numai în Bihor sunt probleme. Este o problemă naţională. Trebuie să înţeleagă cei de la minister şi de la DSU că ne vom confrunta cu o problemă majoră. Vom ajunge să nu avem posibilitatea de ne deplasa la pacienţi", atrage atenţia managerul Ambulanţei Bihor.

Medicii spun că deplasarea cu astfel de ambulaţe uzate pune în pericol atât viaţa echipajului, cât şi pe cea a bolnavului.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri