Angajații Ambulanței Bihor, dați în judecată. Fiecare trebuie să restituite sporuri calculate greșit

Data publicării:
ambulanta judecata

Totul a pornit în urmă cu un an, când angajații Ambulanței Bihor au sesizat că pe fluturașii de salariu nu apar anumite sporuri. Reclamația a fost investigată de Corpul de control al Ministerului Sănătății care a confirmat spusele ambulanțierilor.

"Raportul constată sume datorate personalului de la serviciul de ambulanță de management, calcule ce fuseseră făcute prost", a transmis Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

"Pentru personalul medico-sanitar și auxiliar s-au calculat eronat orele efectuate în regim de gardă cu un procent de 75%, în loc să se aplice un spor de 75% la salariul tarifar pentru orele efectiv lucrate", a completat dr. Narcisa Maghiar, purtătorul de cuvânt al Ambulanței Bihor.

Numai că același control a scos la iveală și alte nereguli comise între 2011 și 2015, de această dată în favoarea angajaților

"Au fost aplicate niște sporuri pentru ture de noapte în cuantum de 25%, iar acesta trebuia să fie de 15%. S-au constatat ture de noapte declarate fictiv și neefectuate", susţine purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

"- Cine a comis aceste greșeli?
- Fosta conducere", este de părere Gheorghe Pintea, managerul Ambulanței Bihor.

În această situație, fiecare din cei 415 angajați ai serviciului județean de ambulanță are de restituit sume care ajung, în medie, la 4.000 de lei. Inițial, sindicaliștii au propus să se compenseze sumele pe care angajații le au de dat cu cele pe care trebuie să le primească pentru gărzi. Conducerea instituției a luat însă altă decizie: i-a dat pe toți în judecată.

"S-a ajuns la măsura asta pentru că se acceptă acele greșeli, nu intenționate, greșeli s-a ajuns la anumite sume de bani pentru care colegii trebuie să dea acești bani înapoi. Unii colegi au și primit deja acele citații", spune managerul Ambulanței Bihor. "Am început să primesc telefoane de la colegi din județ. Faptul că în acele citații nu s-a prevăzut suma pentru ca angajatul să cunoască despre ce este vorba, mai ales că anul trecut au semnat angajamente de plată", completează Gheorghe Chiş, liderul Sindicatului Național al Ambulanței.

În opinia lui Molnar Frides Oscar, asistent medical, "nu s-a procedat corect având în vedere că codul de procedură civilă prevede și o procedură prealabilă în care dacă ai creanțe bănești se încercă rezolvare amiabilă!"

Sumele care trebuie restituite de angajați ori să fie plătite acestora vor fi stabilite de instanță, în funcție de orele de gardă sau de cele de noapte, precum și de funcția angajatului.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri