Aniversare în Baia Mare. 18 ani de la deschiderea primei case de tip familial din România

Data publicării:
majorat social BM

În vreme ce ies la iveală detalii șocante despre tratamentul la care sunt supuși copiii din unele centre de plasament din țară, în Maramureș este sărbătorit luna aceasta un majorat… social. Se împlinesc 18 ani de când Fundația HHC România, împreună cu Direcția Generală de Asistență și Protecție a Copilului Maramureș, a deschis, în Baia Mare, prima casă de tip familial din ţară.

La o primă vedere, casa situată pe strada 13 Decembrie din Baia Mare pare ca oricare alta. Însă ea adăposteşte o familie cu adevărat specială: 12 tineri cu nevoi speciale, abandonați la naștere, care sunt îngrijiți de oameni cu suflet mare.

"Viața într-o casă de tip familial e aproape identică cu viața din casa fiecăruia dintre noi, respectiv fiecare copil are camera lui, ca și într-o familie cu mai mulți frați", spune preotul George Breaz, responsabilul casei de tip familial "13 Decembrie" din Baia Mare.

Casa de tip familial "13 Decembrie" din Baia Mare este prima de acest gen deschisă în România. Se întâmpla pe 1 martie 1999, odată cu închiderea Leagănului de copii de la Cavnic.

"Maramureșul este primul județ din țară în care s-a reușit închiderea acestor centre rezidențiale de mare capacitate, proiecte realizate în parteneriat cu HHC România", susţine Adrian Mândru, purtătorul de cuvânt al DGASPC Maramureș.

"Acum 18 ani era o chestiune de pionierat să închizi o instituție de tip vechi, era o chestiune de pionierat să dezvolți niște servicii alternative bazate pe conceptul familial cum sunt aceste case de tip familial, atrăgeau după sine o serie de schimbări administrative, de schimbări de sistem", îşi aminteşte Ștefan Dărăbuș, directorul regional pentru Europa Centrală și de Sud al fundaţiei HHC.

De atunci, 30 de copii au locuit aici. Cinci mai sunt şi azi în casă, sub îngrijirea a 7 educatori și a bucătăresei.

"Avem educatori, avem personal de specialitate - psiholog, avem pedagog de recuperare, avem muncitori calificați care încercăm să acoperim lipsa părinților naturali", enumeră preotul George Breaz.

În prima casă de tip familial din România a locuit timp de şase ani şi Claudiu Horvath, un tânăr abandonat la naştere. În vârstă de 28 de ani, el este şi astăzi foarte ataşat de cei care l-au îngrijit.

"Eram ca și frații. Pe primul loc era prima oară școala și după care veneai de la școala, te odihneai, îți făceai temele și după aceea făceai ce era pe lângă casă de făcut împreună cu educatorul de serviciu, adică părintele nostru, la o adică. Era ca un părinte pentru noi."

Terezia Silaghi, o altă tânără ieșită din sistemul de protecție a copilului, regretă că nu a apucat casele de tip familial. Le cunoaște însă din postura de educator al fundaţiei HHC România.

"Văd, zi de zi, cât de mult s-a schimbat viața lor. HHC colorează vieți, schimbă vieți!"

Iar statisticile confirmă spusele Tereziei. Dacă în 1999 în centrele de plasament din țară locuiau aproximativ 100 de mii de copii, numărul lor a scăzut astăzi sub 8 mii. În Maramureş, sunt aproximativ 300 de minori abandonați, care locuiesc în 33 de case de tip familial. 18 dintre ele sunt în Baia Mare.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri