Apa geotermală, restricţionată în Băile Felix şi 1 Mai 

Data publicării:
BETA nuferi

După ce a supravieţuit ultimei ere glaciare, nufărul termal din Bihor este acum la un pas de dispariţie. În ultimii doi ani, lacul în care creşte şi-a redus dimensiunile de la un hectar la mai puţin de 10 metri pătraţi. În această lună a atins cea mai redusă cotă din istorie, de un metru şi jumătate.

"Exploatarea în exces a apei geo termale din zonă este cauza principală a acestui dezastru", spune Radu Huza, responsabil cu arii protejate, în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.

Cu ocazia controalelor, autorităţile au descoperit mai multe foraje ilegale. Închiderea lor nu a avut niciun efect, iar lacul nu şi-a revenit. Ca ultimă soluţie, a fost propusă limitarea exploatării apei termale.

"După închiderea sezonului estival să se încerce o variantă de reducere a debitului maxim care astăzi este de 300 de litri pe secundă, pentru a vedea dacă are un efect benefic asupra sitului", susţine Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

Măsura se va aplica experimental din luna septembrie, când unele foraje private vor fi chiar închise. Singurele locuri unde apa termală va fi furnizată zilnic sunt Spitalul de Recuperare Medicală Băile Felix, Sanatoriul de copii şi pensiunile sau hotelurile care au baze de tratament. Unii hotelierii consideră că măsura le va afecta afacerea.

"Furnizorul nostru, SCT Felix, nu ne va mai distribui apă, iar acest lucru se va reflecta asupra oaspeţilor care urmează să sosească la noi", este de părere Viviana Ştefan, managerul unui complex turistic.

În schimb, cel mai mare operator de turism din Băile Felix susţine propunerea autorităţilor.

"Eu, unul, sunt printre primii care doresc să se reglementeze această treabă şi să încercăm să salvăm ce se mai poate salva din Ochiul Mare de la lacul din Băile 1 Mai", a precizat Florian Serac, directorul Societăţii de Turism Felix.

Tot din septembrie, în zona Băilor Felix şi 1 Mai nu vor mai fi date nici măcar autorizaţii pentru forajele de apă rece. Între timp, autorităţile statului au început să reverifice autorizaţiile de exploatare a apei din Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri