Apa uzată, a Oradei, curăţată într-o staţie de epurare modernizată cu 11 milioane de euro

Data publicării:
epurare

11 milioane de euro au transformat stația de epurare din Oradea într-una comparabilă cu oricare altele din occident. O spun responsabilii Companiei de Apă din oraș, care spun că apa reziduală din municipiu este tratată prin procedee moderne, care elimină posibilitatea poluărilor de orice fel. În plus, noile sisteme permit ca din reziduuri să fie produse biogaz și electricitate.

În fiecare an în staţia de epurare din Oradea sunt trataţi 27 de milioane de metri cubi de apă uzată. Cei care locuiesc în apropiere au reclamat de mai multe ori mirosurile greu de suportat care veneau dinspre uzina de apă.

"Se simte miros de la canalizare."

"Nu pot deschide uşa geamul să aerisesc."

"Nu ştiu dacă uzinele, dar mirosul de bălegar se simte puternic."

Şefii Companiei de Apă din Oradea susţin că mirosul reclamat nu vine de la staţia de epurare, ci de la o fermă de porci din afara oraşului.

"Dacă mergem unde este locul de intrare a apelor reziduale din oraş, o să simţiţi un miros, dar care nu vă va deranja de aşa natură ca să ajungă în Ioşia", susţine Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea.

Specialiştii susţin că uzina de apă a fost modernizată în ultimii ani şi au fost eliminate riscurile poluării. Cu investiţii de 11 milioane de euro sistemele de epurare au fost aduse la parametri europeni. Apa uzată este curăţată atât mecanic, cât şi biologic şi chimic. Noile procese tehnologice aduc şi alte beneficii.

"Producem gaz prin prelucrarea nămolului din acest biogaz producânduşe ulterior energie electrică şi termică pe care o folosim în regim propriu", spune Robert Judea, şeful staţiei de epurare Oradea.

"O staţie de epurare care a suferit tot felul de îmbunătăţiri şi abgradări în aşa măsură încât astăzi, prin ceea ce se întâmplă la staţia de epurare din Oradea, (...) putem să ne comparăm cu orice altă staţie de epurare din Europa", consideră directorul Companiei de Apă Oradea.

În plus, de azi clienţii Companiei de Apă Oradea îşi pot plăti online facturile.

"Toţi clienţii companiei de apă Oradea au posibilitatea de a beneficia şi de celelelate servicii - mă refer la comunicare index contor, consultarea facturilor, consultarea activităţilor pe contul fiecăruia", a precizat Ovidiu Mureşan, directorul Direcţiei Comerciale a Companiei de Apă Oradea.

Staţia de epurare a apelor uzate din Oradea a fost înfiinţată în 1910. A fost extinsă în anii '70-'80, iar 2004 modernizarea s-a realizat cu fonduri europene. În prezent, uzina funcţionează la 75% din capacitate.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri