Aproape 10 mii de cărţi destinate elevilor români din Ucraina sunt blocate de trei ani în Oradea

Data publicării:
carti Ucraina

Zeci de cutii sunt aşezate una peste alta în depozitul Bibliotecii Judeţene din Oradea. Stau acolo de trei ani şi conţin fix 9.480 de volume destinate elevilor români din Ucraina. Iniţial, acestea urmau să fie trimise filialei pe care instituţia din Bihor intenţiona să o deschidă în Transcarpatia. Doar că:

"Undeva în drum, timp de 3 ani, s-a împotmolit acţiunea noastră", spune Hajnal Tavaszi, director adjunct al Bibliotecii Judeţene din Oradea.

"Situaţia din Ucraina a modificat aceste lucruri şi de aceea a fost această transformare în varianta de donare", explică Mircea Jacan, membru în Consiliul de Administraţie al Bibliotecii Judeţene din Oradea.

"A fost discutată problema că aceste cărţi vor fi donate, dar anul acesta le-am văzut la biblioteca din Bihor, Oradea", susţine Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia Ucraina.

Timp de trei ani nimeni nu a găsit o soluţie pentru a urgenta donaţia. Funcţionarii dau vina pe birocraţie.

"Ca să poată fi donate aceste cărţi, ele trebuie scoase din patrimonioul bibliotecii; aceasta se poate realiza doar cu o hotărâre de consiliu judeţean, iar pentru hotărârea de consiliu judeţean este nevoie de acordul consiliului de administraţie al bibliotecii", a detaliat Mircea Jacan, acord care, brusc, va fi dat miercuri.

Românii din Ucraina Transcarpatică spun că au mare nevoie de cărţi în limba maternă pentru cele 19 biblioteci comunale şi şcolare din zonă.

"Noi avem în primul rând nevoie de literatură artistică, manualele din România pentru Ucraina nu sunt convenabile şi sunt interzise", spune Dan Nuţu, directorul unei şcoli româneşti din Ucraina.

Donaţia făcută de biblioteca din Oradea va acopri o parte din necesarul elevilor români din Ucraina.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri