Aproximativ 500 de orădeni au protestat împotriva legilor amnistiei și grațierii

Data actualizării: Data publicării:
protest mars5

A fost un nou protest aseară, în Oradea, față de proiectele de modificare a legilor penale. Aproximativ 500 de persoane au cerut în stradă retragerea proiectelor ordonanțelor de urgență legate de amnistie şi graţiere. Oamenii au solicitat și demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, şi a premierului Sorin Grindeanu.

protest mars
protest mars

Protestatarii s-au mobilizat pe Facebook și și-au dat întâlnire în Piața Unirii. Au venit cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum "Vrem democrație, fără amnistie!" sau "DNA, nu uita, noi suntem de partea ta". Sutele de orădeni au ieșit în stradă nemulțumiți că proiectele de ordonanță de urgență privind modificarea legislaţiei penale ar putea scăpa de răspundere politicieni, oameni de afaceri sau demnitari care au probleme cu legea.

"Suntem aici pentru a apăra democrația. Am văzut progrese care s-au întâmplat în ultimii ani și la care nu dorim să renunțăm", a spus un protestatar.

"Știm bine ce prevăd aceste ordonanțe. În ciuda afirmațiilor oficialilor din Guvern, în special a ministrului Justiției care ne spune că nu vor fi grațiați sau nu vor fi modificare articole din Codul Penal în favoarea politicienilor cu probleme penale, acest lucru nu este adevărat, este o manipulare ordinară, o minciună", a afirmat altul.

"Am ieșit pentru că nu mi se pare corectă legea asta a grațierii și nu vreau ca PSD-ul să mai fure în continuare. Banii pe care i-au furat până acum aș vrea să fie toți luați de la ei și să intre în bugetul statului, să aibă copiii și nepoții mei, nu datorii în continuare."

După două ore, protestatarii au plecat în marș prin oraș și au trecut prin fața sediului organizaţiei judeţene a PSD. Au cerut demisia primului-ministru Sorin Grindeanu și a ministrului Justiției, Florin Iordache.

"Dorim ca primul ministru să-și dea demisia pentru ceea ce s-a întâmplat, dorim ca ministrul Justiției să-și dea demisia pentru că nu face sub nicio formă onoare funcției pe care o are."

"Ceea ce cere lumea este schimbarea persoanelor din Guvern care se încăpățânează să mențină aceste ordonanțe de urgență pe ordinea de zi, pe agenda Guvernului, și înlocuirea lor cu persoane integre și competente pentru funcțiile pe care le ocupă."

Protestul de aseară a fost autorizat. Acțiuni similare au avut loc în majoritatea oraşelor mari ale ţării.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri