"Arhitectură şi Regalitate" | Fotografiile moştenirii monarhice

Data publicării:
expozitie regalitate

Palatul Peleş, Palatul Cotroceni şi Mănăstirea Sinaia pot fi admirate la Oradea, într-o expoziţie inedită de fotografii. Sunt câteva dintre clădirile care fac parte din moştenirea arhitecturală lăsată de regii României. Sub titlul "Arhitectură şi Regalitate", expoziţia este un omagiu adus monarhiei, iar prezenţa acesteia în Oradea marchează împlinirea a 99 de ani de la eliberarea oraşului, pe 20 aprilie 1918.

Expoziţia se referã la construcţiile şi arhitectura din perioada în care România a fost condusã de Dinastia de Hohenzollern.

Prof. dr. Marius Marcu Lapadat, Universitatea de Arhitectură din Bucureşti: "Expoziţia aduce nou această privire a modului în care fiecare rege şi-a pus amprenta pe perioada respectivă. De exemplu, Carol I, sub domnia sa s-au realizat marile lucrări: prima cale ferată spre Câmpulung, gări şi aşa mai departe."

Fotografiile au fost expuse pentru prima datã în 2016, la Castelul Pelişor, pentru a marca 150 de ani de regalitate şi 135 de ani de la proclamarea Regatului României.

"A fost foarte bine primită, de toată lumea. Şi de republicani, nu numai de regalişti", dezvăluie Ionel Stoicescu, curatorul expoziţei "Arhitectură şi Regalitate".

Expoziţia a cãlãtorit apoi în Berlin, Viena, Bucureşti, Braşov şi Veneţia, iar în Oradea a ajuns pentru a marca 99 de ani de la eliberarea oraşului.

"Deşi e deschisă înainte, ea este adusă cu această ocazie şi am deschis-o azi (luni, 10 aprilie 2017 - n.n.) când e ziua de naştere a Regelui Carol I", spune Mihai Jurca, directorul APTOR.

"Cei mai în vârstă deja cunosc în mare şi e foarte important să educi tinerii spre istoria locului, despre ce s-a întâmplat în România şi ce este actual", susţine Reca Barna, ghid la Cetatea din Oradea.

Expoziþia "Arhitecturã şi Regalitate" poate fi vizitatã de cãtre orãdeni în palatul princiar din Cetate pânã pe 26 aprilie. Apoi exponatele vor lua drumul Londrei, unde vor ajunge la Institutul Cultural Român din capitala Marii Britanii.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri