Asociere între spitale la Oradea, pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare

Data publicării:
asociere spital

Spitalul Municipal şi cel Judeţean din Oradea se află în administrarea municipalităţii locale. Interesate să taie din cheltuielile suportate din bugetul local, Primăria şi consiliile de administraţie ale celor unităţi medicale au venit cu ideea asocierii, printr-un proiect pilot. Acesta va permite achiziţionarea în comun, la un preţ mai mic, a produselor necesare şi efectuarea analizelor într-un singur laborator.

"Analizele se transmit online pe fiecare secţie, deci nu mai este acel circuit al hârtiilor. Fiecare secţie va avea acces la analize în momentul în care s-au efectuat şi în succesiunea care s-au efectuat", susţine dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.

În acest fel, pacienţilor li se face un singur set de analize de sânge pe perioada spitalizării.


Spaţiile rămase libere în urma înfiinţării laboratorului unic vor primi o altă destinaţie sau vor fi închiriate. Economiile care vor veni o dată cu asocierea celor două spitale vor fi simţite imediat, spun managerii.

"Acurateţea rezultatelor este garantată, costurile scad foarte mult şi în economia spitalelor contează foarte mult dacă acelaşi lucru se poate face la jumătate de preţ faţă de cât se face acum", explică doctorul Carp.

"În măsura în care Spitalul Municipal ar fi utilizat preţurile sau ar fi obţinut în urma licitaţiilor preţurile cu care operează Spitalul Judeţean, s-ar fi înregistrat o economie de peste 500 de mii de lei, peste 100 de mii de euro", spune Eduard Florea, administratorul public al Oradei.

Asocierea celor două spitale va avea efect şi asupra personalului medical. Edilii spun că vor fi păstraţi doar specialiştii, iar restul angajaţilor va fi relocat.

Dacă aleşii locali îşi vor da acordul, asocierea va intra în vigoare la 1 septembrie.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri