Astenia, "boală" de primăvară. Peste 50% dintre români acuză stări de oboseală în această perioadă

Data publicării:
astenie

Medicii spun că mai ales femeile şi tinerii care lucrează într-un mediu de muncă stresant sunt afectaţi de astenie. Ei nu se pot concentra pe realizarea sarcinilor zilnice ori acuză perioade de somnolență în timpul zilei şi o ușoară stare de anxietate.

"Iarna, organismul este privat de o serie de factori. Nu este soare suficient, nu putem mânca suficiente vitamine, minerale. În ziua de azi din ce în ce mai mulți tineri sunt afectați, poate aici intervine și stresul", explică doctoriţa Rodica Szekeli Moiseșiu, medic de familie.

"- Te simți mai obosită în perioada asta?
- Da, mă simt mai obosită într-adevăr; încerc să mănânc mai multe fructe, să iau mai multe vitamine, să fac sport."

Nutriţioniştii ne sfătuiesc să adoptăm o alimentație bogată în fructe și legume pentru a combate efectele asteniei.

"Este foarte indicat în momentul de față, având în vedere că este și postul paștelui, să avem o alimentație mai curată, mai bogată în leguminoase cum ar fi năutul, linte, qunowa, meia, orez și cartofi și mai ales legume", spune Lioara Ciugudean, consultant în nutriție.

Alte cauze ale stării de letargie resimțită în această perioadă sunt sedentarism și lipsa exercițiilor fizice. De aceea, instructorii de aerobic spun că este indicat să facem cât mai multă mişcare.

"Recomand clasele de aerobic în grup, sunt foarte stimulante; benzi de alergare, biciclete, scări eliptice și așa mai departe", recomandă Diana Miheș, antrenor personal.

Astenia de primăvară începe, de regulă, odată cu trecerea la ora de vară. După ce s-a instalat, poate să dureze și două săptămâni.

Reporter: Romana Fărcaș
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri