Au început înscrierile la universitate

Data publicării:
inscrieri

3600 de locuri, dintre care 205 fără taxă, sunt disponibile pentru noul an de învățământ la Universitatea din Oradea. Dintre acestea, cele mai multe au fost ocupate în sesiunea de admitere din vară.

"Ținta noastră este de peste trei mii de studenți, cum am avut și anul trecut. În acest moment, după admiterea din vară avem 2550, deci în toamnă probabil că vor mai veni încă 500 de studenți", spune prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.

Absolvenții de liceu, care au obținut diploma de bacalaureat, își pot depune dosarul de înscriere până la sfârșitul lunii. Fiecare trebuie să plătească o taxă de înscriere de 150 de lei și una de înmatriculare de 100 de lei. Pentru candidații din străinătate taxa este de 150 de euro.

"Admiterea la Universitatea din Oradea, sesiunea septembrie 2014, constă în concurs de dosare. Excepție fac șase facultăți, unde candidații, în funcție de specializarea la care se înscriu, vor susține și o probă de concurs", a detaliat Olimpia Popoviciu, purtătorul de cuvânt al Universității din Oradea.

În această situație sunt facultățile de Arte, de Geografie, Turism și Sport, cea de Construcții și Arhitectură, la care se adaugă cele de Litere, Medicină și de Teologie.

La sesiunea din vară, cele mai multe locuri ocupate au fost la Medicină, unde au fost acceptați 1170 de studenți. În schimb, tinerii au ocolit facultatea de Teologie și pe cea de Inginerie Energetică și Management Industrial. La cea din urmă, au fost admiși doar 40 de candidați pe 220 de locuri.

"Asta cred că din cauza faptului că principalii noștri angajatori, Electrica, Hidroelectrica, Transelectrica, CET - în general centralele electrice traversează momente mai grele în această perioadă", caută o explicaţie conf. univ. Gabriel Bendea, decanul Facultății de Inginerie Energetică Oradea.

În ciuda pesimismului cadrelor didactice, viitorii studenți au altă opinie.

"Eu am ales Facultatea de Inginerie Energetică și Managementul Informației pentru că este ceva de viitor."

"Mă ajută la slujbă, să promovez."

Dacă locurile oferite de Universitatea din Oradea nu vor fi ocupate în totalitate, va fi diminuată cifra de școlarizare și o dată cu ea și bugetul instituției. Pe lângă studiile de licență și masterat, mai sunt scoate la concurs 140 de locuri la doctorat dintre care 123 cu taxă.

Reporter: Remus Popovici
Operator: Constantin Gheorghiță

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri