Au început lucrările de reabilitare la Bădăcin. Pentru salvarea casei lui Iuliu Maniu este nevoie de 350 de mii de euro

Data publicării:
muncitor casa refacere

După 15 ani de încercări eșuate, în casa memorială Iuliu Maniu au început lucrările de reabilitare. Muncitorii refac fundația clădirii, șubrezită de trecerea timpului.

"Planșeul de peste parter a cedat în mai multe locuri și am fost nevoiți să dispunem sprijiniri cu popi, iar starea șarpantei este foarte degradată, pentru că și învelitoarea lipsește în multe locuri", susţine arhitectul Octavian Muth.

O mână de ajutor dau și localnici, care vor să redea casei strălucirea de altădată.

"Sunt un fiu al satului și eu și încercăm să ajutăm. Nu putem toți financiar, dar măcar o mână de ajutor să oferim", spune Nicolae Mocuț, localnic din Bădăcin.

"Așa cum se poate vedea acoperișul stă să cadă. Am început consolidarea fundației și dacă nu am fi făcut-o în această toamnă riscam ca terasa și aceoperișul să se fi dărâmat."

"Aici s-au luat decizii foarte importante pentru situația românilor din Transilvania, aici s-au întâlnim memorandiștii de la 1894. De asemenea, oameni importanți politici, mari ierarhi precum Cardinalul Iuliu Hosu, episcopul de Oradea Valeriu Traian Frențiu au fost și au vizitat aceste locuri", povesteşte Cristian Borz, parohul greco-catolic din Bădăcin.

Banii pentru refacerea fundației, peste 70 de mii de lei, au fost adunaţi din donații, din țară și de peste hotare. Campania de strângere de fonduri iniţiată de Parohia Greco-Catolică din Bădăcin va continua: pentru reabilitarea integrală a casei ar fi nevoie de peste 350 de mii de euro. Timpul nu este de partea constructorilor, care spun că pereții din pământ nu vor rezista intemperiilor și că lucrările trebuie să înainteze în ritm alert.

Clădirea în care s-a născut Iuliu Maniu este cunoscută drept "Casa fără acte", pentru că situația sa juridică este încă incertă. Prin testament, omul politic a lăsat-o Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, însă această dorinţă nu s-a îndeplinit niciodată. După 1947, clădirea a fost naționalizată și transformată în depozit de îngrășăminte chimice, iar apoi în cămin pentru copii cu handicap sever.

Nici Revoluția din 1989 nu a rezolvat problema proprietarului, în ciuda numeroaselor demersuri făcute de Episcopia Greco-Catolică de Oradea. Abia în 2008, aceasta a primit casa în folosinţă gratuită pentru 50 de ani din partea Consiliului Județean Sălaj.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri