Autoritățile constrâng firmele și persoanele fizice să-și achite datoriile

Data publicării:
somatii

Manager al unei firme din Oradea, Ovidiu Burcuş spune că de curând a primit o scrisoare de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În acest fel era anunţat că trebuie să-şi pună actele în ordine şi, mai ales, că trebuie să achite toate datoriile pe care societatea lui le are către stat. În caz contrar, riscă să îi fie blocate conturile.

"Contabilitatea acum se revede, se recalculează, calculăm şi noi ce se poate plăti, e chestie şi de a putea. Vă daţi seama, de impozite şi moarte nu scapă nimeni aşa că: la ghişee! Un pic de presiune normal că este, când e vorba de taxe."

Cei care nu-și plătesc datoriile la stat primesc mai întâi somații, după care se trece la blocarea conturilor ori la sechestrarea bunurilor pe care le dețin. "Am emis 133.000 de somații în acest an pe primele 9 luni și ca urmare a acestora am încasat peste 620 de milioane de lei noi. Aceasta reprezintă o creștere de 17% față de anul trecut. La popriri avem de asemnea o creștere, creșterea e de peste 27 %", spune Marius Fandly, director executiv adjunct al Finanțelor Publice Bihor.

În același interval a crescut și numărul sechestrelor aplicate pe bunuri. A rămas în schimb nemodificat cel al vânzărilor acestor bunuri.

"Așteptăm ca persoanele fizice și juridice să plătească aceste somații, iar ce nu se încasează vom pune proprire pe venituri și sechestre pe bunurile persoanelor care nu vor plăti", a declarat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Numărul datornicilor din Bihor a crescut semnificativ în ultimii ani, spun autoritățile.

reporter: Cristina Nistor, Ariadna Bălăian
operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri