Autostrada problemelor. Lucrările la autostrada Transilvania a distrus drumuri din Bihor

Data publicării:
autostrada 160415

Pe drumul naţional 19 B, între Săcuieni şi Nuşfalău, şoferii aleg să încalce cu bună ştiinţă regulile de circulaţie şi merg doar pe mijlocul șoselei. Starea proastă a drumului este cea care îi obligă să facă aceste manevre periculoase.

"Sub orice critică, domnule. Mergi până la Oradea, pe când vii înapoi trebuie să-ți bucșezi mașina."

"Mai prost drum ca acesta nu am văzut nicăieri în țară."

"Se repară așa petece. Pune nisip puțin și după prima ploaie e totul la fel."

De vină pentru starea jalnică în care a ajuns drumul lung de 54 de kilometri sunt utilajele grele ce au lucrat la construirea viaductului autostrăzii Transilvania. Căile speciale de acces pentru acestea nu au mai fost construite, situaţie în care au fost folosite şoselele deja existente.

"Odată cu începerea lucrărilor la autostradă a devenit impracticabil. Drumul are o capacitate de 20 de tone și pe el se circulă cu 40-50 de tone", spune Nicolae Tivadar, primarul comunei Suplacu de Barcău.

După ce lucrările au fost întrerupte, au dispărut și firmele ce ar fi trebuit să refacă şoseaua. Primarul a solicitat ca CNADNR să aloce fonduri pentru reparaţii, dar i s-a transmis că doar după terminarea lucrărilor la autostradă drumul va fi reabilitat.

"În această perioadă se lucrează la astuparea tuturor gropilor. Sigur, drumul este din construcție, e vechi, denivelat dar s-a lucrat pe calea de rulare pentru astuparea gropilor. Nu e un drum ideal", susţine Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

De autostradă sunt legate şi alte probleme ale localnicilor. Familia Matei a dat în judecată statul român după ce a primit despăgubiri de doar 58 de BANI pe metrul pătrat pentru grădina prin care va trece şoseaua de mare viteză. Pe lângă aceasta, oamenii s-au trezit că autostrada va trece la doar 8 metri distanţă De locuinţă, în loc de 50 de metri, cât prevede legea.

"Eu m-am chinuit ca să fac ca și pasărea un cuib; am lucrat în minerit 25 de ani și acum vine să-mi strice mie casa?! Să o plătească și sunt de acord să facă autostrada", spune Gavril Matei.

Familia cere ca statul să le plătească 11 euro pe metrul pătrat, aşa cum s-a întâmplat în cazul proprietăţilor învecinate, şi introducerea locuinţei pe lista despăgubirilor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri