Aventuri montane în Cheile Jgheabului

Data publicării:
BETA cheile jgheabului

Pentru a ajunge la cheile Jgheabului, turiștii parcurg 100 de kilometri din Oradea până în Pietroasa. De aici e nevoie de o maşină de teren pentru a răzbi pe drumul forestier ce duce spre inima muntelui.

„Am ajuns pe zona numită Cheile Jgheabului, care sunt o continuare a Cheilor Galbenei de pe valea cu același nume. Avem cursuri, avem zone cu cursuri foarte repede de apă și să nu cădem niciunul în apă. Dacă cădem, trebuie să anulăm toată tura", atrage atenţia Călin Perneș, organizator de aventuri montane.

Pereți înalți și abrupți, multe cascade și peisaje de o rară frumuseţe - așa pot fi descrise Cheile Jgheabului. Pentru siguranţa turiştilor, accesul în zonă se face doar cu ajutorul unui ghid autorizat. Echipați cu cizme de cauciuc și costume din neopren, cei dornici de aventură sunt învăţaţi să coboare în rapel.

„Fiecare dintre voi aveți pe ham, lonjă. O pui pe mâna curentă cum te apropii de copac, deci nu te apropii de marginea prăpastiei fără asigurare. Fiecare dintre voi coboară în paralele cu un ghid. Ghidul vă arată cum trebuie făcut."

Peisajul îţi taie respirație, chiar dacă pericolul pluteşte în aer la fiecare pas.

„Sunt multe praguri, minicascade. Avem și o cascadă mai mare cu o înălțime de 6-7 metri sub formă de evantai, iar acum, în această perioadă, debitul de apă o face într-adevăr minunat", spune Călin Perneș.

Cu rucsacul in spate, turiştii pornesc pe traseu şi se conving repede că nu e ușor fără antrenament. Trec prin ape reci ca gheața, dar recunosc că merită efortul.

„E absolut fantastic ce se întâmplă aici și, chiar dacă la sfârșit toata lumea este udă și la toată lumea îi e frig, toată experiența este unică."

"Aș recomanda să vină pe aceste chei doar celor cărora le place adrenalina."

„Când ajung într-un anume loc, gen natură, pentru mine înseamnă să fiu liber, să uit de tot ce mă înconjoară."

Într-o astfel de drumeţie, aparatul foto devine un însoţitor obligatoriu.

„Consider că prin fotografiile pe care le fac le arat oamenilor ce frumoasă este natura."

Prețul unei aventuri montane este între 150 și 200 de lei. Turiştii primesc în schimb echipament și transportul până în locul din care începe drumeția şi beneficiază de serviciile unui ghid. În zona Cheilor Jgheabului se pot caza la pensiuni, unde o noapte costă între 70 de lei și 100 de lei.

Reporter: Simona Rusu
Operator: Tiberiu Catrișcău

Editor web: Adrian Laboş/ Editor montaj: Sorin Mezea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri