BAIA MARE. Noaptea Albă a Galeriilor, în atelierul lui Vida Gheza

Data actualizării: Data publicării:
noapte galerii

Iubitorii de artă contemporană din România au avut parte, în weekend, de o noapte albă. Peste 150 de galerii, spaţii alternative şi ateliere din 12 oraşe din ţară și-au deschis larg porţile în cadrul celei de-a 12-a ediţii a "Nopţii Albe a Galeriilor". În Baia Mare, evenimentul a început imediat după lăsarea întunericului în deja celebrul atelier memorial al sculptorului Vida Gheza.

„Suntem la a doua ediție a Nopții Albe a Galeriilor în Baia Mare, a 12-a la nivel național. Noaptea Galeriilor își propune să promoveze cultura, arta contemporană românească și internațională”, a declarat Alina Rad, organizatoarea NAG 2017.

În Baia Mare evenimentul a fost marcat prin vernisajul expoziției "Gheza Vida și prietenii săi artiști", organizată chiar în atelierul memorial al celebrului sculptor.

„Pictură, sculptură, grafică și artă decorativă începând cu cea mai veche dintre lucrări, este o lucrare de Sandor Ziffer, unul dintre maeștri școlii de la Baia Mare și datează din 1914”, a explicat academicianul Marius Porumb, gazda expoziției.

În total, pe lângă colecția de sculpturi realizate de Vida Gheza, în expoziție au fost cuprinse și creațiile altor 29 de artiști. Printre ei și Stan Ioan Pătraș, creatorul crucilor din Cimitirul Vesel de la Săpânța, cu o lucrare datată 1973.

„E un portret pe care Stan Pătraș i l-a facut cadou lui Vida la împlinirea a 60 de ani”, a precizat academicianul Marius Porumb.

„Sunt lucrări noi care fac parte, practic, din colecția sculptorului și astfel ne întregim oarecum imaginea despre ceea ce știam noi despre Vida Gheza”, a completat etnologul Janeta Ciocan.

Expoziția a captat interesul tuturor celor care și-au dorit o altfel de seară de vineri, una petrecută printre lucrările de arta.

„Fantastic. După părerea mea, culorile și lemnul au exprimat, cel puțin pentru mine acum, destul de mult.”

„Mi se pare o idee foarte bună prin a oferi participanților ideea de a testa sau de a intra în contact cu cultura și în afara programului normal de lucru.”

În acest an, Noaptea Albă a Galeriilor a avut loc în București şi alte 11 oraşe. Printre ele, pentru prima dată în 12 ediții, și Petrila.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri