Belgian rătăcit pe munte, salvat de jandarmi. A plecat pe traseu în ciuda avertismentelor

Data publicării:
jandarmi salvare cetatean strain
foto: Jandarmeria Bihor

Un cetăţean belgian de 28 de ani a fost găsit de către jandarmii montani bihoreni în stare de hipotermie, rătăcit pe munte, între staţiunea Stâna de Vale şi platoul Padiş. Cu doar o zi înainte, oamenii legii îl sfătuiseră să nu pornească la drum din cauza codului portocaliu de viscol anunţat pentru zona montană din Bihor. Bărbatul a plecat în luna iulie din Belgia şi, după ce străbate mai multe ţări, vrea să ajungă, de Crăciun, în Istanbul.

jandarmi salvare cetatean strain
foto: Jandarmeria Bihor

Sâmbătă, jandarmii de la Postul Montan Stâna de Vale au fost contactaţi de tânărul belgian care le-a cerut informaţii despre traseul Stâna de Vale – Padiş pe care voia să-l străbată a doua zi. Turistul le-a spus jandarmilor că este pasionat de munte şi a decis să străbată un traseu montan din Beligia până în Turcia.

„Jandarmii l-au sfătuit să amâne deplasarea, deoarece exista o avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt puternic, ninsori viscolite şi strat consistent de zăpadă pentru toate zonele montane din ţară, inclusiv din Bihor, pentru următoarele două zile. Întrucât turistul a insistat să abordeze traseul montan, jandarmii i-au comunicat numărul de telefon, atât al Postului Montan, cât și faptul că poate apela, în caz de nevoie, numărul pentru apel de urgență 112”, a transmis căpitanul Daniel Bizău, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor.

Duminică, în jurul orei 11, belgianul a pornit spre platoul Padiș pe itinerarul Stâna de Vale – Poiana Baia Popii – Vârful Poeni – Șaua Bohodei – Vârful Fântâna Rece – Șaua Cumpănățelul – Platoul Padiș. Jandarmii montani din Stâna de Vale şi Padiş l-au monitorizat cu atenţie întreaga zi, iar spre seară, când au văzut că nu a ajuns la destinaţie, l-au sunat.

„Belgianul le-a transmis că este într-o situație critică deoarece este foarte frig, zăpada este mare și nu știe unde se află. După reperele date, jandarmii montani au identificat zona și i-au solicitat să rămână pe loc. În cele din urmă, jandarmii montani au reuşit să-l găsească, belgianul aflându-se deja în stare de hipotermie”, a precizat căpitanul Bizău.

Tânărul turist a fost cazat la o cabană din Padiş, iar luni a pornit spre Vârtop – Arieșeni.

„Belgianul s-a deplasat pe jos prin mai multe ţări, începând cu luna iulie. Acesta a străbătut Luxemburg, Polonia, Slovacia, Ungaria, urmând să parcurgă trasee prin Serbia, Croaţia, Grecia cu destinația finală Istanbul”, spun jandarmii.

Şi şoferul unui autoturism a avut nevoie duminică de ajutorul jandarmirlor montani după ce a rămas cu autoturismul înzăpezit pe drumul de acces care leagă stațiunea Stâna de Vale de zona Izvorul Minunilor.

Oamenii legii au reuşit să scoată maşina din zăpadă şi să o aducă în siguranţă în stațiunea Stâna de Vale.

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri