Bicicleta, ținta hoților din Oradea

Data publicării:
biciclete

Alexandru Bochiș a investit peste 1000 de euro într-o bicicletă de oraş, cumpărată de la un magazin specializat. Conștient de numărul ridicat al furturilor, tânărul îşi cară în fiecare zi bicicleta pe scări. Efortul e considerabil, mai ales că aceasta cântăreşte peste 25 de kilograme.

"Doarme cu mine în cameră, cel puțin asta este singura mea soluție. Am auzit chiar și de la etajele opt ale blocurilor că s-au furat. Pentru hoți nu există lacăt."

În primele cinci luni ale anului, în Oradea au fost furate 68 de biciclete, faţă de 103 în tot anul 2015. Fenomenul este în creștere, spun poliţiştii, iar autorii au vârste cuprinse între 15 și 35 de ani, majoritatea cu antecedente penale. Cele mai frecvente furturi au loc pe stradă sau în scările de bloc.

Pentru a putea intra în scări, hoții pretind că lucrează la o agenție de publicitate sau chiar în cadrul Poștei Române.

"Odată ajunși în interior misiunea devine mult mai simplă pentru infractori. Spre exemplu, doar în această scară de bloc există 5 biciclete expuse pe palier. Unele sunt legate așa cum vedem în acest caz. În schimb, la doar 5 metri distanță găsim alte două biciclete lăsate parcă la voia întâmplării", a relatat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

Hoții răcesc cablul de siguranță, iar apoi îl sparg cu ajutorul unui ciocan. Majoritatea bicicletelor sustrase sunt de tip mountain-bike, cu valori cuprinse între 50 și 2.500 de lei. Doar jumătate dintre ele sunt recuperate. Oamenii legii spun că hoții fură doar pentru a avea bani câteva zile.

"Din evaluările noastre am constat că nu prea știu. Au furat biciclete în valoare de 4.000 de lei și au valorificat-o la 1000 sau 100 de lei. Nu prea știu, nu sunt organizați. Sunt persoane care trăiesc din furtul unei biciclete și vânzarea ei la colț de stradă sau la amanet", explică şeful Poliţiei Oradea, comisarul-șef Alin Haniş.

Cei mai mulți dintre pasionați investesc bani în bicicletă dar nu și în echipamente anti-furt adecvate. Un sistem care le dă bătai serioase de cap hoților costă 350 de lei.

"Se poate pune așa la roata din față sau prins cadrul de ceva și asta cu siguranță își va ține bicicleta în fața locului, acolo unde ai lăsat-o. După ce ai deschis bicicletă, este foarte ușor de pus înapoi", arată Istvan Demeter, consultant în vânzarea de biciclete.

În 2016 au fost identificaţi 16 hoţi de biciclete, însă doar unul a fost arestat.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri