BIHOR. Chiar dacă iarna blândă a contribuit la înmulţirea mieilor, ciobanii nu au cui să-i vândă

Data publicării:
miei 190314

Ioan Ciordaş are 62 de ani şi creşte oi într-o comună de lângă Oradea. Lipsită de precipitaţii şi mai caldă decât de obicei, iarna care a trecut l-a ajutat foarte mult. Acum numără cu satisfacţie numeroşii miei pe care îi va scoate la vânzare de Paşte.

"Eu am avut 300 de oi."

"Mieii nu au răbdat atât de mult frig, că ei sunt sensibili la frig; plus că ne-a fost mai uşor cu furajatul. Nu a fost zăpadă mare, viscol, am putut să le scoatem pe câmp", îl completează Maria Ciordaş.

Totuşi, există o problemă de care ciobanii se tem: cea a desfacerii cărnii de miel.

"Mă tem că nici nu vom avea clienţi, că deja anul trecut s-a simţit că nu prea am avut clieţi ca anii trecuţi."

Alte variante ar fi vinderea mielor către tările arabe sau sacrificarea animalelor în piaţa Ioşia din Oradea. Însă funcţionarea acesteia din urmă este incertă în 2014. Explicaţia:

"În acest an, ADP a primit o adresă din partea DSV prin care se spune că ministerul spune că nu se mai ucid miei în pieţe, doar în abatoarele autorizate", susţine Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi administraţia orădeană au făcut anul trecut investiţii pentru ca în Piaţa Ioşia procedura de sacrificare a mieilor să respecte normele europene.

În hala de carne din piaţa orădeană Cetate, kilogramul de carne de oaie se vinde la 19 lei şi 90 de bani.

reporter: Bogdan Costea
operator: Gabriel Szilagyi

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri