BIHOR. Ciobanii preferă să arunce lâna ori să-i dea foc, decât să plătească pentru tunsul oilor

Data publicării:
lana foc

Kilogram cu kilogram, lâna tunsă anul acesta ajunge pe foc, pentru că ciobanii nu mai au ce să facă cu ea. De vină e prețul oferit de firmele care prelucrează lâna, considerat ridicol de crescătorii de oi.

"Pentru fiecare bucată de oaie tunsă trebuie plătit trei lei și lâna se plătește la 0,5 bani kilogramul și nu e sigur că o ia", spune Gheorghe Sime, crescător de oi. Bărbatul are 400 de oi de pe care tunde anual până la 1000 de kilograme de lână. În ciuda prețului mic oferit pe kilogram, nici cumpărători nu prea se găsesc.

"Dacă nu vine nimeni, o scot afară din grajd și îi dau foc, că nu am ce face cu ea! Altfel se adună șobolanii în ea. Șefii noștri de țară nu au habar ce înseamnă lâna românească. ce valoare ar putea avea și ce materiale s-ar putea face din lâna românească. Pentru ei este mai rentabilă să o aducă din străinătate, că au un profit sigur."

"În orice manual de zootehnie, lâna este privită ca un produs ce poate aduce beneficii economice crescătorilor de oi. Din păcate, în România mii de tone sunt arse în fiecare an din cauza faptului că industria de prelucrare aproape că a dispărut", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Situaţia este cunoscută şi la nivelul instituţiilor abilitate, care nu au o soluţie la această risipă.

"Din păcate, în ultimii ani această materie primă, lâna, se pare că a fost înlocuită cu alte materii prime produse de industria sintetică. Ciobanii, din păcate, o depozitează de la an la an așteptând un beneficiar pentru acest produs, dar care se pare că nu apare. Din informațiile pe care le am, nu sunt subvenții pentru depozitarea lânii, nu sunt plăți comepensatorii pentru cei care nu-și pot vinde acest produs pe piață", explică Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor.

Specialiștii în prelucrarea lânii pun această situaţie pe seama degradării continue a industriei textile româneşti în ultimii 25 de ani. Rând pe rând, fabirici de covoare de lână s-au închis sau au fost preluate de acţionari străini.

"Problema e că nu se colectează şi nu se sortează, nu se clasează pe calităţi. Plus că industria autohtonă nu mai există, lucrăm în lohn, iar firmele străine lucrează cu materia primă adusă de ei", spune Dorina Oana, de la Facultatea de Textile, Pielărie și Management Industrial din Oradea.

Doar în Bihor ciobanii cresc în fiecare an aproximativ 500.000 de ovine.

Reporter. Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri