BIHOR. Extinderea fermei de păsări din Sântandrei este contestată de localnici din cauza mirosului

Data publicării:
ferma pui

"Nu concep să facem chestii neecologice, deschise, mai puneţi ceva în plus şi faceţi-o ecologic, faceţi-o profitabilă, că se poate, ştiţi foarte bine."

De când au aflat de intenţia de extindere a fermei de pui din comună, localnicii din Sântandrei s-au făcut foc şi pară. Sătui de mirosul insuportabil emanat de dejecţiile animale, oamenii şi-au exprimat opoziţia în faţa proprietarului afacerii, în cadrul unei dezbateri publice.

"- Eu vă deranjez cu ceva mirosul?
- Nu.
- Vedeţi? Vă rog frumos să faceţi ce trebuie să faceţi ca să nu mă deranjaţi nici dumneavoastră."

Spiritele s-au încins când s-a aflat că noul proiect prevede o platformă de dejecţii descoperită, la doar câteva sute de metri de zonele rezidenţiale. Aceasta nu ar face decât să agraveze mirosurile greu de suportat, spun oamenii.

"Cum poate să fie această platformă optimă din moment ce, câteva luni sau cât e perioada, acele deşeuri vor sta acolo, vântul le va sufla spre Sântandrei, Oradea ori Tărian."

"Pe noi ne interesează cu cifre, repet, modul în care această investiţie, această poluare ne va afecta sau nu sănătatea."

"Vă rog să analizaţi şi să ţineţi cont de ceea ce a spus lumea astăzi aici, îl rog şi pe domnul Pazuric să ţină cont de ceea ce s-a spus şi de ceea ce s-a propus, pentru că poate la această investiţie se găsesc soluţii", a declarat Ioan Mărcuş, primarul comunei Sântandrei.

La finalul întâlnirii, omul de afaceri Iosif Pazuric a precizat va lua în considerare părerile oamenilor: "Probabil că disconfortul olfactiv afectează populaţia din zonă şi va trebui să ne gândim serios pentru relocarea fermei. Tehnologiile aplicate sunt ultimele tehnologii care se practică în toată Uniunea Europeană."

Dezbaterea publică a fost doar o etapă care trebuie respectată înaintea emiterii acordului de mediu pentru extinderea fermei.

Problema mirosurilor nu este una nouă pentru ferma de lângă Oradea. Deşi a fost controlate periodic de Garda de Mediu, comisarii au atras aceeaşi concluzie: firma îşi respectă obligaţiile asumate la eliberarea autorizaţiei de mediu.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri