BIHOR. Festivalul "Oul de Paşti", organizat de 21 de ani în Vinerea Mare

Data actualizării: Data publicării:
traditii Dragoteni

Oul de Paşte este considerat un simbol al creaţiei şi al învierii. Transmisă din generaţie în generaţie, tradiţia încondeierii ouălor de Înviere este încă vie la un festival din localitatea Drăgoteni, judeţul Bihor. Copii, părinţi şi bunici se strâng an de an, de mai bine de două decenii, pentru a se întrece în măiestria încondeierii ouălor.

An de an, în Vinerea Mare, în satul Drăgoteni din comuna Remetea, Bihor, are loc un festival dedicat tradiţiei încondeierii ouălor. Lucia Lung are 10 ani şi duce mai departe această tradiţie învăţată de la străbunica sa.

"De mică mi-a plăcut să încondeiez ouă. Când eram mai mică am văzut la străbunica şi am încercat şi eu", spune copila.

Tradiţia este transmisă mai departe din generaţie în generaţie, pentru a păstra viu spiritul locului şi al oamenilor care au trăit aici. Bunicii i-au învăţat pe părinţi, părinţii transmit mai departe copiilor.

"Îmi place să păstrez tradiţia cu oul de Paşte. Am adus şi alte tehnici. Am adus ouă încondeiate cu mărgele, ouă încondeiate cu material. Transmitem să rămână tradiţia, să meargă înainte", spune Mărioara Mateiuţa, localnică din Roşia.

Nicoleta Lung, organizatoare a festivalului, spune că "în judeţul Bihor este singura localitate în care se organizează acest obicei, această tradiţie. Aici vedem, în primul rând, încondeiat ouă care este specificul acestui sat. De aici s-a şi pornit, de la ideea de a încondeia ouă, de a păstra tradiţia de încondeiat."

Festivalul "Oul de Paşti" a strâns anul acesta aproape 150 de copii de la 12 şcoli din judeţ. Fie cã au încondeiat ouã, fie cã au cântat sau au bãtut toaca, aceştia transmit mai departe moştenirea popularã lãsatã de bunicii şi strãbunicii lor.

"Ciocanul din mâna stângă se ţine doar într-un loc şi ciocanul din mâna dreaptă se ţine, se poate pune în orice loc de pe toacă vrei. Doar după ce te-ai obişnuit cu primul ritm poţi să te dezvolţi şi cu celelalte", explică Filip, elev în clasa a II-a.

"Este o plăcere să-i vezi pe toţi cum se adună, cu costume de la moşii şi strămoşii lor. Au costum popular de peste 100 de ani", spune Anca Popescu Raţiu, consultant al Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Bihor.

"Comuna Remetea a devenit cunoscută atât în ţară, cât şi peste hotare prin acest festival şi nu numai, pentru că noi în zonă avem şi peştera Meziadului, prin care suntem cunoscuţi la nivel naţional şi internaţional", susţine Adrian Ştefănică, primarul comunei Remetea.

Festivalul "Oul de Paşti" din Drãgoteni a ajuns anul acesta la a 21-a ediţie.

Reporter: Bianca Firezar / Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri