BIHOR. Fost primar, acuzat de 858 de fapte de luare de mită

Data publicării:
mita primarie Salacea

Mită cu repetiție. Și nu oricum, ci de nu mai puțin de 858 de ori! O fostă primăriță din Bihor a fost trimisă în judecată pentru că ar fi pretins diverse sume de la angajații administrației locale ca să inițieze un proiect de acordare a unor sporuri. Banii erau strânşi periodic într-un plic, spun procurorii, care au stabilit că pe parcursul mai multor ani edilul ar fi strâns nu mai puțin de 25 de mii de lei.

Sarolta Porszner a condus comuna Sălacea între 2004 și 2012. Este perioada în care, se arată într-un denunț depus Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, ar fi cerut de la fiecare din angajații Primăriei câte 50 de lei pe lună pentru a semna statele de plată.

"Nu a semnat statele de plată pentru angajații Primăriei decât după ce a primit de la fiecare dintre aceștia suma de 50 de lei / lună. Pentru obținerea celor 50 de lei / lună / salariat numita Porsztner Sarolta a recurs la șantaj și amenințare cu desfacerea contractului individual de muncă."
Sursă: actul de sesizare a Parchetului

Procurorii au intrat pe fir şi au stabilit că faptele din sesizare se confirmă în parte. Mai precis, anchetatorii susţin că în 2006, funcționarii Primăriei care făceau parte dintr-un sindicat, au aflat că o modificare legislativă le dădea drepul să primească un spor de 30% la salariu, adică 350 de lei.

Ca să primească banii, primarul trebuia să inițieze un proiect în consiliul local. Ceea ce Sarolta Porszter a și făcut, dar, spun anchetatorii, ar fi pus o condiție: pentru că ea nu putea să primească sporul, ar fi cerut fiecărui funcționar să-i dea 25-30 de pe lună. Iar aceștia ar fi fost de acord, susțin anchetatorii.

"Aceasta (Porsztner Sarolta - Melinda - n.n.) le-a promis că va iniția hotărârea consiliului local și că îi va ajuta să obțină sporul. Având în vedere că potrivit prevederilor legale primarul este demnitar, Porsztner Sarolta - Melinda nu putea să beneficieze la rândul ei de acest spor, motiv pentru care le-a transmis funcționarilor primăriei ca fiecare dintre aceștia să îi dea și ei o sumă de bani cuprinsă între 25 - 30 de lei. Cu toții au fost de acord având în vedere că Porsztner Sarolta - Melinda s-a oferit să îi ajute să obțină acel spor."
sursă: rechizitoriu Parchetul Bihor

"Procurorii Parchetului Bihor spun că între 2006 şi 2011 toţi angajaţii Primăriei Sălacea îi lăsau 25-30 de lei, în plic, edilului Porsztner Sarolta. Banii erau adunaţi de casierul Primăriei", a transmis Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

Deși declarațiile martorilor au fost de multe ori contradictorii, anchetatorii susțin că între 2006 și 2011 edilul ar fi primit aceste sume de nu mai puțin de 858 de ori. S-au adunat astfel aproape 25.000 de lei, a stabilit investigația procurorilor.

Totul s-a oprit în 2011, după ce Camera de Conturi Bihor a constatat că acordarea acelui spor este nelegală. Chiar dacă au trecut câțiva ani de atunci, funcționarii din primărie și localnicii evită să discute despre acest caz.

"- Cum vi se pare metoda ei (a fostei primăriţe - n.n.)?
- Eu nu zic nimic."

"Nu vreau să răspund."

"Nu vreau eu să fac aşa ceva!"

Toţi funcţionarii care au lucrat în perioada 2006-2011 în primăria din Sălacea sunt citaţi ca martori în acest dosar. Reporterii Digi24 Oradea au încercat să o contacteze pe Sarolta Porsztner, dar fosta primăriță nu a fost de găsit. Dosarul acesteia se va afla pe rolul Tribunalului Bihor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...